În data de 17 octombrie 2018, a avut loc la Galați evenimentul “Daniela Gumann între trecut şi prezent – Străinătatea între mit şi realitate ”.
Organizatori: Centrul Multifunctional de Servicii Socio Medicale pentru Persoane Varstnice Galaţi în colaborare cu Asociaţia Scriitorilor Români din Austria
Daniela Gumann a lucrat o perioadă de 6 ani în domeniul serviciilor sociale Galați, mai întâi ca pedagog în ergoterapie pentru copii, iar mai apoi ca inspector la Primăria Galați. În urmă cu aproximativ 7 ani, a ales să plece la muncă în străinătate. Inițial a plecat ca îngrijitoare de bătrâni, ca mai apoi să înființeze împreună cu soțul ei, o firmă de recrutare forță de muncă în domeniul îngrijirii bătrânilor în Austria. O firmă care în scurt timp și-a câștigat un renume onorabil recunoscut de către Camera de Comerț Salzburg, care a decis ca Daniela Gumann să devină purtător de cuvânt pentru 31 de firme din același domeniu, reprezentând landul Salzburg la întrunirile de la Viena. În tot acest timp, a scris și publicat 10 cărți, mare parte din ele dedicate românilor plecați în străinătate. Prin scriul ei, Daniela Gumann îşi etalează, cu discreţie şi modestie, o parte din trăirile profunde,ca o mişcare seismică a sufletului în versului ei.
La eveniment, au fost prezenți și au luat cuvântul domnul profesor universitar Coriolan Păunescu,care a publicat 17 cărţi şi foarte multe articole în presă, conferenţiar universitar doctor pentru mai multe discipline la Universitatea „Danubius” din Galaţi, printre care Strategii de comunicare în afaceri, Marketing şi Management public sau Introducere în Relaţii Publice. Astfel, domnul Coriolan Păunescu a contribuit la formarea lui Daniela Gumann în perioada când aceasta a studiat la Universitatea „Danubius” din Galaţi.
Scriitorul Sterian Vicol, scriitor prolific cu peste 20 de volume de poezie şi proză, cu premii literare şi activitate în festivaluri, preşedintele Societăţii scriitorilor „C. Negri” din Galaţi, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Pentru Domnul Sterian Vicol a a acceptat să-i fie mentor Danielei în perioada de început a creației ei literare și la care a apelat mereu când a avut nevoie de un sfat.
Publicistul Ghiţă Nazare care are experienţa dialogului, iar interlocutorii săi sunt personalităţi distincte, reprezentative, remarcabile prin rezultatele obţinute în diverse domenii, prin situarea în funcţii de conducere, prin talent, în arte şi are talentul de a selecţiona informaţii deosebite. Scriitorul Dorinel Ghiţău, a avut plăcerea să ne prezinte dar să şi recite din volumul său proaspăt ieşit de sub tipar.
Au recitat poezii doamnele Marietta Vătafu, Dima Maria, Vedricescu Felicia, iar suava Maya a fost deliciul evenimentului prin recitarea a două poezii memorate perfect.
Deşi Daniela Gumann a consumat cea mai mare parte a timpului alocat acestui eveniment, au avut suficient timp şi invitaţii deosebiţi să intervină cu luări de cuvânt, expuneri de impresii, iar domnul Ghiţă Nazare cu un profesionalism bine studiat a avut câteva întrebări pentru Daniela Gumann.
Evenimentul s-a încheiat cu discursul domnului Ciprian Manoliu, care locuieşte la Milano şi pentru că întâmplător se afla în ţară, a avut plăcerea să ne onoreze cu prezenţa dar mai ales cu impresiile exprimate în discursul său.
La final am făcut schimburi de impresii şi am promis că vom repeta asemenea evenimente.
Mulţumim din toată inima celor ce au făcut posibil ca acest eveniment să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi au avut grijă să ofere o atmosferă prietenoasă invitaţilor la eveniment. Un moment minunat în care m-am revăzut cu colegele cu care am colaborat şi chiar am depănat amintiri cu plăcere din vremuri uitate de timp. Vă mulţumesc din inimă dragi colege!