DANIELA GUMANN
ÎNGRIJITOAREA
Referințe: col(r)dr.ing. Constantin AVĂDANEI
Încă nu s-au stins ecourile de la desfășurarea primei ediții a marii sărbători de la Viena, din 1,2 iunie 2019, „IZVOR DE SUFLET ROMÂNESC”, când și-au dat întâlnire români din țara-mamă, din Austria și de peste tot din lume, ca să-și reîncarce sufletele cu frumosul românesc: cultură, tradiții, multă istorie dar și folclor. S-au sărbătorit laolaltă, cu mare fast: Ziua Românilor de pretutindeni, Ziua Europei și Ziua copilului.
Am avut privilegiul de a întâlni la acest eveniment familia Gumann, Daniela și Constantin, doi oameni de mare valoare morală și culturală, amândoi maeștri în mânuirea condeiului românesc.
Am primit cu mare respect și emoție, darul cel mai de preț și de suflet al Danielei Gumann, o părticică din poveștile ei de viață, adunate în cartea „Îngrijitoarea”, ediția a II-a.
Cu mâna tremurândă de emoție a scris cu mare atenție un autograf: „Ador să-mi cuibăresc mintea și sufletul în paginile cărților scrise de mine!”
Astfel, prin aceste cuvinte, distinsa doamnă Daniela Gumann mi-a oferit o portiță deschisă spre lectură a filelor de viață personală trăită, după 1989, prin țări străine.
Prin această meserie de îngrijitoare, autoarea a aparticipat la o spargere a barierelor unor mentalități, legate de relațiile interumane, de regândirea acestor relații, prin prisma regăsirii personale, după evadarea spre altceva din România.
Autoarea acestei cărți își oferă propria experiență de viață, propriul exemplu, semenilor săi, de a găsi în exemplul personal o sursă de informații, menită să ușureze regăsirea de sine, încrederea că în sine există soluții la toate problemele cu care te confrunți în acel necunoscut de prin țări străine.
Cartea este un mănunchi de situații reale prin care au trecut și trec românii, odată cu plecarea la muncă în străinătate.
Prin experiența personală, Daniela Gumann ne oferă prin prisma acestei îndeletniciri-îngrijitoare în străinătate, o atitudine mereu biruitoare asupra riscurilor de ezitare și cădere în rătăcire.
Ambiția personală, de plecare din România și de a se realiza material prin muncă în străinătate, nu este de ajuns dacă nu îți implinești viața pe toate planurile. Dar toate acestea nu le poți realiza dacă nu ai căpătat o maturizare mentală, emoțională, socială și spirituală, pe măsură.
Impactul este unul puternic, la citirea acestei cărți, deoarece descoperim în paginile lecturate exemple de succes personal ale familiei Gumann, soluții pentru o viață fericită, cu principii care nu se învață la școală, ci se învață… trăind.
Stabilindu-se la Salzburg, după aproape 7 ani petrecuți în Israel, familia Daniela și Constantin Gumann a înființat și patronează o firmă, „D&C Gumann”, firmă de intermediere locuri de muncă în Austria în domeniul îngrijirii bătrânilor la domiciliu. În această firmă și pentru succesul ei pe piață au investit un efort financiar și uman enorm, de construcție a brand-ului.
Și într-adevăr, firma și-a cucerit un loc binemeritat pe piața de profil, și toată lumea cunoaște motto-ul acesteia: „Lucrați cu profesioniști! Succesul nu este o întâmplare.”
Cunoscând drumul acestei firme spre succes, Daniela Gumann oferă de fapt pentru fiecare român care a ales să lucreze și să trăiască în străinătate, un ghid de reușită în viață.
Fără a mă opri doar la prefața cărții, merită totuși un mic popas și să apreciez frumusețea gândurilor unui scriitor care, trecând de la o filă la alta scriie și se întreabă: „În timp ce scriu această carte, mă gândesc și mă întreb cine îmi va scrie aprecierile sau criticile deopotrivă.”
Critici din partea mea nu o să primiți, doamna Daniela Gumann! Aceasta deoarece, ați avut grijă ca prin descrierea profilului complet de îngrijitoare, ați generalizat de fapt un profil oarecare de lucrător, oferind cititorilor, dar nu numai, exemple de urmat pentru obținerea satisfacțiilor personale.
Autoarea a scris aceste rânduri cu o stare de sensibilitate maximă:„În spatele cuvântului „român” se ascund milioane de povești – un trecut dramatic reprezentat de o dictatură, un prezent în fuga a milioane de cetățeni care au emigrat în căutarea unui viitor mai bun și toți atâția copii rămași singuri acasă, în România.”
Desigur, cu trecerea timpului au apărut noi aspecte negative, legate de creșterea copiilor de bunici sau străini, cu carențe în educație, pustiiri și rătăciri ale sufletelor de copii, destrămări de familii.
Cartea îndeamnă mereu la menținerea unui echilibru între dorința realizării unei stări materiale fericite și respectarea realizării unei educații pentru tânăra generație, pentru întreaga familie.
Așa cum face familia Gumann, îmbină fericit realizarea obiectivelor de firmă, la înalte cote de exigență, cu latura culturală, modelând cuvântul românesc pentru a ajunge cu gândul la fiecare român din țară și din străinătate.
Vă rog să primiți aprecierile mele cele mai înalte pentru modul cum ați reușit în viață și cum vă faceți cunoscuți în lumea largă, cinstind astfel civilizația milenară românească.
Cinste și Onoare pentru tot și pentru toate!
A consemnat,
Constantin AVĂDANEI
Redactor la RadioTV UNIREA VIENA
Jurnalist la AJRP, Montreal