Impresii la final
“Anul cărții – România citește” a fost și pentru ASOCIAȚIA SCRIITORILOR ROMÂNI DIN AUSTRIA un motiv de a se alătura în luna septembrie cu o serie de evenimente literare, având ca scop promovarea lecturii menită să încurajeze lectura în rândul publicului larg.
Trebuie să vă mărturisesc faptul că la momentul conceperii acestui periplu literar, nu realizam amploarea şi importanţa lui de la final.
Considerăm absolut necesar accesul condeierilor la un spațiu propriu și intim de dialog. Am creat această facilitate în regim propriu organizatoric și financiar. Ne-am implicat în acest proiect din pasiune pentru cultură, cu toate asumările ei socio-culturale și economice și suntem determinați să ne aducem aportul în acest sens, ca parte a autodevenirii noastre.
Programul a fost atât de compact, încât fără nici un pic de exagerare îl putem considera un maraton literar deoarece a fost variat și a cuprins lecturi publice, lansări de carte dar și o serie de evenimente complexe organizate in Bucuresti, Galati, Tecuci și Brăila cu sprijinul instituțiilor de cultură și a autorităților din orașele respective. A fost nu doar un succes de public, care a pus bazele și unor colaborări viitoare cu alte instituții interesate de drumul cărții, dar interesul principal a fost de a deschide noi punți de comunicare, de a mări aria de interes pentru lectură ceia ce sunt sigură că am reușit.
SERATELE „EMINESCU JURNALISTUL”: Punct și de la capăt
București – 9 septembrie 2019 ora 17:00 Institutul Cultural Român
Sub genericul „Convorbiri jurnalistice”, am avut deosebita onoare să luăm parte la prima serată „Eminescu Jurnalistul” care a fost moderată de domnul Doru Dinu Glăvan, președintele U.Z.P.R.
Discuții interesante abordate în stil jurnalistic și bine documentat, ne-au captat atenția și au reușit să ne aducă un regret pentru faptul că nu putem lua parte la fiecare serată ce va mai urma. Am fost deosebit de bucuroși pentru faptul că la final am purtat discuții cu personalități marcante care scriu cu plăcere.
În dialog cu autorii
București – 10 septembrie 2019 ora 16:00 Centrul Cultural „Mihai Eminescu”
Acest eveniment a reunit la București prieteni ai condeiului și cărții, atât din țară, cât și din străinătate. Scriitori, traducători, editori, critici literari, bibliotecari, distribuitori de carte, manageri și jurnaliști culturali care au prezentat cele mai noi apariții editoriale. Deși și-au anunțat prezența un număr de 23 scriitori, la fața locului și-a exprimat dorința de a se prezenta mulți alți scriitori. Timpul a fost probabil, cel mai bun arbitru. Publicul a avut ocazia să cunoască și să asculte timp de 3 ore, într-un spațiu contra cronometru, autori de diferite genuri, au făcut schimburi de cărți, au aflat de cenacluri literare noi.
Mulţumim tuturor celor care au fost prezenţi acolo, care au vorbit despre carte: scriitorul Ștefan Dumitrescu – membru USR(București), scriitorul Vasile Poenaru – scriitor, editor, membru USR (București), Eveyne Croitoru –poetă (București), Daniel Ernestina – scriitor(București), Liliana Liciu – poetă(București), Ștefan Mîrzac – scriitor (Iași), Constanța Abălașei Donosă (Brăila), Florentina Niță – scriitoare, critic literar (Italia), Alexandra Firiță – scriitoare (Italia), Silvia Râșnoveanu (Germania), Mery Bencu Rovenţa – scriitoare(Austria), Constantin Gumann(Austria), Liliana Albu – poetă (București), Gabriel Vulpoiu – poet(București), Maria Filipoiu – scriitoare(București), Cristina Crețu -scriitoare(București), Bebe Răvescu – scriitor(București), Alexandru Ghiță Sașa – scriitor(București), Tasica Bita – bibliotecar(Hurdugi/Vaslui), Ioana Sandu – profesoară de limba și literatură română(București), Manuel Bătrâneanu – realizator TV(București), Aurelian Dănescu – scriitor (București), Silvan G. Escu – poet(București), Mihai Cătrună – grafician (București) și lista poate continua cu mulți alții care au avut plăcerea să vină fără a anunța. Cunoscuta actriță Doina Ghițescu a moderat evenimentul în stilul său caracteristic teatral presărând sare și piper cu larghețe de suflet.
-Mulțumim şi gazdelor – personalul de la Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, doamnei Elena Scurtu, Șef Serviciu Implementare Proiecte și Activități îi mulțumim pentru amabilitatea de a colabora la buna desfășurare a acestui eveniment.
A fost un eveniment reușit, care, deși poate că abordarea puțin prea teoretică a produs puțină confuzie, a adus în ecuație puțin scepticism din partea celor care au venit să participe, dar până la final au fost convinși și păreau chiar mulțumiți. E un nou început de drum și am pornit în mare forță, plini de energie și de entuziasm.
Doamnei Elena Scurtu, Șef Serviciu Implementare Proiecte și Activități îi mulțumim pentru amabilitatea de a colabora la desfășurarea acestui eveniment.
Liceul Teoretic Traian – București
Deși nu a fost programat de la bun început, am făcut loc în agenda noastră pentru o scurtă vizită la Liceul Teoretic Traian din București, unde am fost plăcut impresionați de grupul profesoral și de elevii frumoși și disciplinați. Da, așa cum bine citiți, chiar am fost impresionată de tot ce am întâlnit acolo.
La invitația distinsei doamne Ioana Sandu – profesoară de limba și literatura română, față de care am un deosebit respect pentru tot ce face și cum se implică, pentru responsabilitatea cu care își ia rolul de profesor în serios – UN ADEVĂRAT MODEL DE URMAT! Cum vă spuneam, la invitația domniei sale și cu acceptul doamnei director, un alt model care mi-a plăcut, am asistat la o oră deschisă de limba și literatura română la o clasă de a Ixa, după care, în sala de festivități, unde au fost conduși cred 3 sau 4 clase de elevi, le-am povestit noi acolo despre cum ar trebui ei să iubească lectura și cartea în general, desprece așteptări au cei din străinătate de la ei care doresc să plece și despre dragostea de patrie după ce aleg să plece. Despre cât ce înțeleși, sau despre cât de interesanți am fost, cred că numai ei pot spune. Un lucru e sigur și anume faptul că noi am fost cât se poate de sinceri și deschiși față de ei.
RADIO SHALOM ROMANIA
București – 11 septembrie 2019 ora 17:00 – RADIO SHALOM ROMANIA
Mulțumim pe această cale, doamnei Camelia Pantazi Tudor – realizatoarea emisiunii PORTRET DE AUTOR MIHAIL GRAMESCU la RADIO SHALOM ROMANIA, pentru invitația la emisiunea ce o conduce cu profesionalism și tenacitate. Am dat curs invitației pentru a doua oară, iar acest lucru dovedește că ne-am simțit bine în studioul ce-l patronează.
Rânduri în acorduri aromate de toamnă
Galați – 16 septembrie 2019 ora 13:00 Centrul Multifuncțional de Servicii Socio Medicale pentru Persoane Vârstnice
„Randuri in acorduri aromate de toamna” a fost un eveniment de suflet atat pentru scriitori, invitati cat si pentru beneficiarii centrului deopotriva. Ii multumim d.nei Daniela Gumann pentru ca ne-a ales sa fim gazdele dublei sale lansari de carte. De asemenea aducem multumiri atat pentru prezenta cat si pentru lectura scriitorilor Sterian Vicol, Coriolan Paunescu, Constantin Guman si actorului Lica Danila. Pentru a implini frumusetea evenimentului, ne-a fost alaturi si talentatul pianist Lorin Lupoae!“ – sunt impresiile scrise ale gazdelor care ne onorează și ne confirmă reușita dorită
Un loc unde merg oricând cu plăcere în amintirea anilor frumoși când lucram acolo, iar acest lucru se datorează și minunatei șefe de centru care conduce cu profesionalism și noblețe un centru destinat să aducă zămbete și bucurii celor de vârsta a treia. Ce minunat poate fi! Felicitări Carmen Serea!
Citește oriunde, oricând și nu te opri vreodată!
Tecuci – 18 septembrie 2019 ora 11:00 Biblioteca „Ștefan Petică” Galeria Helios
În deschiderea manifestării, managerul Bibliotecii, Ionica Nasie, după ce a mulțumit publicului pentru prezență și invitaților speciali pentru participarea la acest eveniment, a dat cuvântul scriitorului gălățean Sterian Vicol, acesta preluând rolul de moderator.Publicul acestui prim eveniment a fost format în majoritate de elevi de la CNCH conduși de doamnele profesoare Mona Marin și Magda Duvac, cărora li s-a adăugat și domnul profesor Cezar Ungan de la CNSH Tecuci. Principala temă a fost necesitatea studierii și în special a lecturii în viața de zi cu zi, dar și o prezentare despre migrația românilor în străinătate. Deoarece asistăm la un fenomen îngrijorător și dramatic pentru România, cel al migrației românilor, am considerat necesar să prezentăm adevărata față a străinătății cu toate plăcerile și neplăcerile care le include. În primul rând tinerii, dar și părinții lor cred că dincolo de granițe îi așteaptă belșugul și traiul ușor. E bine să le spunem din timp și ce așteaptă străinătatea de la ei. Spre uimirea unora, publicul format din adolescenţi a fost cât se poate de deschis în sensul că au pus întrebări și au fost interesați de tema discursului.
Salon literar artistic
Tecuci – 18 septembrie 2019 ora 14:30 Biblioteca „Ștefan Petică” Galeria Helios
„Scriitorul Sterian Vicol ține să remarce faptul că Tecuciul este o adevărată școală de oameni învățați, municipiul nostru având în acest moment 18 academicieni.
Scriitorul Constantin Gumann începe prin a ne spune că este moldovean, din Iași, și că iubește acest grai foarte frumos. Ne spune apoi că a terminat o facultate și că a crezut mult în democrație, așa cum spunea și Constituția care încă din 1948 vorbea de drepturile omului: „Dar, în unitatea unde lucram, cu profil militar, am fost chemat într-o zi la Șeful obiectivului – cum era atunci și studiind originea mea socială, am fost pus pe liber”.
În continuare, după ce ne vorbește de activitatea ce o desfășoară, îndeamnă tinerii la studiu și în special la învățarea limbii engleze, vorbită acum de un miliard două sute de mii de oameni. Ne recită apoi poezia „Rugăciune”.
Din partea participanților la eveniment, poetul Dan Vîţă, președinte al Cenaclului literar „Calistrat Hogaș”, mulțumește distinşilor oaspeți pentru participarea lor la acest eveniment, spunând că le urmărește activitatea prin internet.
În încheiere, prof. poet Constantin Oancă, a venit în fața noastră în calitate de solist, interpretând piesele „Ce te legeni”, „Aria șampaniei” și „Balada pivnicerului de la Cotnari”, ultima pe versurile poetului Sterian Vicol.
A urmat sesiunea de autografe acordată de invitați pe cărțile acestora.
A fost o întâlnire plăcută, cu multă voie bună.” Menționează domnul Iancu Aizic în Ziarul Tecucean din 21 septembrie 2019
Pentru realizarea acestui eveniment, se cuvine să mulțumim doamnei Ionica Nasie director al Bibliotecii „Ștefan Petică” din Tecuci, care s-a dovedit un bun manager, fiind atentă la toate detaliile pentru buna organizare a acestui moment. Ca o concluzie, aș putea spune că doamna Ionica Nasie este OMUL POTRIVIT LA LOCUL POTRIVIT!
Fiecare carte închide în ea un suflet
Brăila – 20 septembrie 2019 ora 16:00 Muzeul Brăilei „Carol I”
Brăila, oraş de legendă în spaţiul danubiano-pontic, a fost şi este o prezenţă continuă pe malurile falnicului fluviu Dunărea/Danubius/Donau.
În deschidere, doamna Cloșcă Gabriela – Secţia Etnografie şi Artă Populară a Muzeului Brăilei „Carol I” a mulțumit celor ce au binevoit să ne onoreze cu prezența
În prima parte a programului a luat cuvântul scriitorul Sterian Vicol în calitate de moderator prezentând cele două cărți ce urmau a fi lansate, dar a ținut să sublinieze în câteva cuvinte și autorii acestora, respectiv Daniela și Constantin Gumann.
După ce a prezentat și scriitoarea Lucia Pătrașcu, prefața romanului Crăciunul care mi-a schimbat viața, au luat cuvântul scriitorii.
Expoziția de grafică și pictură cu care a participat doamna Constanța Abălașei Donosă la acest eveniment pe lângă volumul de versuri care l-a lansat, a adus un plus de valoare evenimentului și a încântat publicului iubitor de artă și carte. Alături de minunata artistă care l-a elogiat pe poetul Mihai Eminescu atât prin culoare cât și prin vers, au fost lansate și alte două apariții editoriale semnate de Daniela și Constantin Gumann.
Publicul a fost foarte numeros și de foarte bună calitate, în plus, foarte prezent, în sensul că au pus întrebări, au fost atenți la discursuri, au fost chiar și discuții între ei. Se cuvine să mulțumim pe această cale pentru prezență scriitoarei Violeta Craiu – membră USR, scriitoarei Valentina Balaban, epigramistului Vasile Mandric, poetului Sebastian Golomoz, doamnei Armanda Filipine – revista de cultură şi informaţie Braila Chirei, jurnalistului Mihai Vintilă – ziarul InfoEst, domnului Dumitru Ștefănescu. Evident că la finalul evenimentului care s-a încheiat cu prezentarea doamnei Constanța Abălașei Donosă, s-au oferit autografe, s-au purtat discuții pe diverse teme și am avut plăcuta surpriză să cunosc personal și prieteni din spațiul virtual, cum ar fi doamna Ștefania Scurtu.
ProLiric
22 septembrie București
O seară absolut specială închinată poeziei, iar invitatata de onoare a fost poeta Clara Mărgineanu.
Ioana Sandu, Dana Florian, Felicia Popescu, Radu Craciunescu, Romeo Mocanu, Elena Barbu,Tic Petrosel și ValeryMayn ne-au încântat sufletul cu talentul și harul lor deosebit.
Artistul fotograf- Florin Doru, a avut grijă să ne adune cât mai multe și frumoase fotografii pentru a ne aminti de această seară minunată din Centrul Vechi al Bucureștiului. Un eveniment moderat profesionist de poeta Cristina Maria Firoiu care reușit să adune crème de la crème din sublimul poetic.
În încheiere pot spune că pe tot parcursul turneului nostru literar, ne-am întâlnit cu oameni minunați, scriitori din generații diferite care, deși au vârste biologice diferite, trăiesc în apele teritoriale ale limbii și ale scrisului românesc, cu forța vindecătoare a imaginilor lirice despre sine și Celălalt. M-am simțit ca într-o grădină cu înalte spirite poetice evocate și citite de către distinșii invitați, într-un exercițiu de omagiere a celor care scriu și simt românește.
Coordonator program,
Daniela Gumann –Preşedinte fondator al ASOCIAȚIEI SCRIITORILOR ROMÂNI DIN AUSTRIA