„România este patria noastră și a tuturor românilor. E România celor de demult și a celor de mai apoi. E patria celor dispăruți și a celor ce va să vie.” Barbu Ștefănescu Delavrancea. Cu acest motto își începe autorul volumului „Ideea de patriotism la români”, Constantin Avădanei, discursul despre ceea ce înțeleg românii despre patriotism, un cuvânt și, în același timp, o stare care merită repuse la locul de cinste pe care l-au avut într-un timp nu prea îndepărtat.
Cartea a apărut în luna aprilie, la editura Gutenberg, Arad, având un design simplu, elegant, prefața aparținându-i lui Anton Ilica, referenți de specialitate fiind Doru Sinaci și Ioan Mociar, consultant de specialitate – Eugeniu Criste, lector de carte – Florica R. Cândea.
Desigur, o carte e cu atât mai prețioasă cu cât prinde suflet. „Ideea de patriotism la români” reușește acest lucru datorită Elenei și Mariei, fiicele autorului, care sunt, cum e și firesc, criticii cei mai pretențioși și cei mai prețioși, deopotrivă inspirând și impunând calitate. De asemenea, Constantin Avădanei dedică acest volum colegilor militari alături de care a „construit sentimente patriotice” în decursul vremii.
Florica R. Cândea, președinte al Salonului Gutenberg Arad, consideră, referindu-se la volumul de față, că „despre patriotism se poate scrie ca și cum am salva sângerarea unei păsări în zbor (…) Autorul, militar de carieră, și-a amanetat forțele, ca o strigare. Să-i strigi patriei despre patriotism e ca și cum îți strigi mama la durere.”, iar Ioan Godja, președinte al Cercului Cultural româno-austriac Viena, afirmă: „cartea de debut a domnului colonel (r), dr. ing, Constantin Avădanei, este ca o elegie în culori magice. Sfinte (…) Retras uneori, profund alteori autorul îmi pare acum un călător. Liber în exprimare, tonic în trăire, parcă aș spune că nici nu mă miră apariția cărții, cu atât mai mult cu cât unele fapte descrise aici s-au plămădit sub ochii mei, sub ochii noștri (…) Ochiul inimii autorului vede, acum, patria, redată unui timp ce nu moare.”
Notă primită la redacție de la Prof. Floare Cândea