Hag Hanuka Sameah!

Începând din seara zilei de joi, 10 decembrie, evreii vor sărbători Hanuka, Sărbătoarea luminilor ce se desfășoară pe perioada a opt zile. Hanuka este o sărbătoare frumoasă, este sărbătoarea luminii şi, timp de 8 zile, se aprinde în fiecare seară o lumânărică în Menora, câte una în plus în fiecare zi. De Hanuka se oferă cadouri. Este sărbătoarea speranței, a dorinței împlinite, o sărbătoare când copiii cântă nişte cântecele foarte frumoase, este ca o lumină a speranței; la vreme de iarnă, când nopțile sunt atât de lungi, iar lumina speranței să le lumineze mai departe zilele vieţii! Evreii spun rugăciuni în timpul acestui ritual, şi pun Menorah la geam, pentru a le aminti şi altora minunea care a inspirat sărbătoarea. O altă tradiție este aceea ca mâncarea să fie prăjită în ulei. Plăcinta de cartofi sau gogoșile umplute sunt unele dintre felurile de mâncare prezente pe fiecare masă de Hanuka.

 Hanuka a fost ultima sărbătoare pe care au statornicit-o înțelepții Israelului, ca o pregătire pentru ani lungi de pribegie. Există obiceiul ca acest sfeșnic special cu 8 braţe, numit hanukia sau menora, să fie așezat în pragul uşii sau la fereastră, şi vor înălța rugăciuni, o cale pentru evrei de a împărtăşi bucuria sărbătorii cu restul comunităţii în mijlocul căreia trăiesc. Copiilor li se dau bani și se mănâncă gogoși. În total, pe parcursul sărbătorii de Hanuka se aprind 40 lumânări, căci în fiecare seară se aprinde lumânarea specială, şamaş, cu care se aprind lumânările de Hanuka. Şamaş este o lumânare ajutătoare care este aşezată în hanuchia distinct de celelalte lumânări.  Astfel, în prima seară se aprinde şamaş şi prima lumânare de Hanuka, în a doua seară se aprind şamaş, prima şi a doua lumânare de Hanuka. Ritualul continuă până în ultima seară, cea de-a opta, când se aprinde şamaş şi pe rând toate cele opt lumânări de Hanuca.
Pe parcursul acestor zile, evrei se salută între ei cu  „HAG  HANUKA SAMEAH” (Sărbătoarea Hanuka cu bucurie)

Se spune că în ultimii 100 de ani, Crăciunul și Hanuka s-au suprapus numai de 4 ori. În anul 1997, când eu am plecat pentru prima dată în Israel, îmi amintesc ce emoționată eram că în casa lui Olga unde lucram, se aprindeau lumânări și simțeam o atmosferă feerică, angelică pentru că se întâmpla unul din acele rare situații când se suprapunea sărbătoarea lor de Hanuka cu mult iubita noastră sărbătoare de Crăciun. Eram puternic emoționată pentru că îmi lipsea atmosfera de acasă, cea cu care eram obișnuită, să simt mirosuri de sarmale, cozonaci, fripturi, cârnați, să văd doamnele proaspăt coafate cum trec grăbite prin piață după ultimele cumpărături, să-mi văd vecina cu bigudiuri în cap cum vine să-mi ceară cu împrumut ceva pe fugă,… Toate acestea m-au emoționat puternic iar sărbătoarea lor completa suferința mea care probabil au observat-o și cei din familie și m-au întrebat atât de grijulii dacă aș dori să-mi cumpere ceva specific de Crăciun să-mi pun în camera mea. Educată bine de mama, evident că am refuzat, dar probabil că nu am fost prea convingătoare și m-am trezit cu un Moș Crăciun gonflabil și mare cât mine. Au reușit să mă surprindă, le-am arătat recunoștință pentru gest, dar suferința mi-a rămas aceeași, pentru că mie nu-mi lipsea Moș Crăciun, ci atmosfera Crăciunului.  M-am simțit ca în familie la ei. Au fost minunați. Oricum, religia îi adună, îi sensibilizează pe oameni mai ales în ocaziile lor speciale.

Prin urmare, numitorul comun al sărbătorilor de Crăciun și Hanuka, este  LUMINA și SPERANȚA! Atât Crăciunul cât și Hanuka, încorporează folosirea luminii în sărbătorile lor. Evreii își luminează lumânările în menora specială în timpul lui Hanuka, în timp ce creștinii luminează copacul lor decorativ în timpul Crăciunului.

Să avem cu toții sărbători luminate și căldură în suflet!

Daniela Gumann