SCORPIA CU OCHI ALBAȘTRI

Volumul de proză intitulat „Scorpia cu ochi albaștri”, semnat de scriitorul și publicistul Ghinea Mitrea, publicat la editura Lucas, Brăila 2021, cuprinde în cele 376 de pagini povestea devenirii lui Narcis Dimitrie, unul dintre mulții români, care au „luat calea bejeniei, căutând posibilități de viață mai bune pe alte meleaguri ale Europei”. Acest tânăr absolvent al unei facultăți de construcții de mașini, harnic și interesat încă de copil de atelierul de fierărie al unui vecin, nea Vasile, unde, împreună cu prietenul și colegul său Marcel, făcea un fel de ucenicie benevolă, a învățat foarte multe lucruri legate de prelucrarea fierului, dobândind un fel de policalificare practică, fără vreo atestare.
După absolvirea facultății, fără alte speranțe, pregătit în acest fel, Narcis ia hotărârea să plece le Salonic, chemat de prietenul său Marcel, lăsându-și mama singură în Brăila, orașul natal. A găsit de lucru la firma LAKIS, unde face muncă necalificată, locuiește împreună cu prietenul său într-o locuință închiriată, două fete ucrainience, Marisa și Oksana, devin prietenele lor, el urmează cursurile pentru imigranții care vor să învețe limba greacă și astfel viața lui capătă coordonate aproape normale. Însă Narcis dorește mai mult, caută și găsește un alt loc de muncă mai bine plătit și, după probe de abilitate profesională, apreciate de directorul companiei, devine salariat la Compania SOTIRANI. Leafa este mai bună, atribuțiile sunt mai importante, Eleni, „scorpia cu ochi albaștri”, inaccesibila fiică a patronului, devine „frumoasa mea cu ochi albaștri”, după ce relația lor se transformă într-o frumoasă poveste de iubire, finalizată printr-o căsătorie. Au împreună doi copii, un băiat Angis și o fetiță, Ana. În companie, Narcis avansează pe scară ierarhică, devenind singurul reprezentant, după ce socrul său moare în urma unui accident de circulație și apoi, la nașterea fetiței, moare și Eleni. Narcis, sfătuit de Eleni, o adusese deja în casă pe Oksana, fosta lui prietenă, rămasă văduvă după ce Takis, soțul ei, murise într-un accident de muncă și mamă a unei fetițe, de aceeași vârstă cu Ana. Ea este doică pentru micuța Ana, rămasă orfană la naștere și femeia le alăptează și pe Ludmila, și pe Ana. Aceasta are grijă de cei trei copii, care cresc împreună ca niște frați poligloți, înțelegându- se în limba greacă, română și ucrainiană. După mai mult timp, Narcis s-a căsătorit cu Oksana și o infiază și pe Ludmila. Însă, niciodată iubirea pentru „scorpia cu ochi albaștri” nu se va șterge din inima lui și săptămânal mergea la cimitir, unde „punea cu pietate un buchet de flori la mormântul cu chipul frumos al grecoacei Eleni, pe care a iubit-o din tot sufletul.” O iubire, ce trece dincolo de timpuri și de întâmplări…

Aceasta este, pe scurt, acțiunea romanului „Scorpia cu ochi albaștri”, semnat de Ghinea Mitrea, despre care autorul însuși spune: „Povestea este inspirată din realitate, ca și personajele cărora li s-a schimbat doar numele.” Cititorul ar putea replica faptul că este aceasta este varianta unui caz fericit, în care un emigrant reușește să se integreze, însă autorul romanului precizează încă de la început: „…fiecare primește ceea ce merită și tot atât cât a dat.”

Este chintesența educativă a acestui roman construit cu multă abilitate scriitoricească.
Firul poveștii se desfășoară armonios, autorul îmbogățind tematica simplă cu multiple adăugiri, ce brodează o adevărată dantelărie în jur. Descrierea situației tânărului, care, la fel ca atâția alții, pleacă să-și facă un rost. Situația mamei care rămâne singură și starea ei se va înrăutăți în scurt timp, ajungând la deces. Situațiile capcană în care pot apărea erori conflictuale cu poliția cum este cazul cu pliculețul de droguri aruncat lângă scaunul lui într-un bar sau, mai târziu, cearceaful „virginității”, găsit în portbagajul mașinii, pus acolo la dorința iubitei pentru a fi aruncat, motiv pentru care are probleme cu poliția, care căuta un violator și ucigaș de femei. La fel de importantă este relația cu angajatorii și cu ceilalți colegi de muncă. Forma de organizare a firmelor private, cu angajări de probă, unde contează foarte mult cinstea și hărnicia. Detalii tehnice despre ceea ce știe să lucreze Narcis, descrieri ce dovedesc abilitatea autorului în domeniu. Felul în care majoritatea patronilor își implică și copiii în organizarea firmei, responsabilizându-i și ajutându-i să se descurce onorabil mai târziu.

Prezentarea personajelor este făcută după toate canoanele (statură, figură, gestică, atitudine, îmbrăcăminte). La fel, descrierile altor țări, vizitate cu prilejul vacanțelor. În Elveția, la ski, cu zăpadă și frig pătrunzător, ori în Australia, cu zile călduroase și nopți reci, cu întunericul austral, vizitarea fermelor cu păsări emu, a deșertului australian și întâlnirea cu populația aborigenă, cu care cei doi fac schimb de obiecte.
Scriitorul Ghinea Mitrea conduce cu abilitate creatoare acțiunea, imprimându-i un stil alert, deși uneori cititorul ar putea fi înșelat de nuanțele amănuntelor, redate în stil balzacian, ceea ce, totuși, nu îngreunează lectura, deoarece autorul presară cu profesionalism secvențe captivante cu întâmplări neașteptate, dar plauzibile, astfel că întregul roman curge într-o plăcută fluiditate. Iar povestea de iubire permite plasarea unor secvențe afectiv erotice, decente și chiar delicate, ceea ce dă o nuanță tentantă pentru cititorii de orice vârstă.
Accentuăm caracteristica de fluiditate, pe care scriitorul Ghinea Mitrea o imprimă romnului construit fără fragmentări, fără împărțirea în capitole, lăsând lejeritatea lecturii să conducă cititorul pe firul întâmplărilor. Sigur că, inspirat de o realitate existentă, autorul prezintă periplul de viață, ce însoțește soarta lui Narcis Dimitrie, urmând un traseu constructiv, ce poate fi realizat doar prin „cinste, corectitudine și perseverență … ajutat, ce-i drept, și de providență.”

Cu multă acuratețe, scriitorul Ghinea Mitrea pășește prin viața personajelor, evidențiind felul de a gândi al fiecăruia, principiile după care își construiesc destinul și consecințele alegerilor făcute. Este o congruență a elementelor componente, ce conduce la o creație literară completă, al cărei titlu surprinzător și tentant, „Scorpia cu ochi albaștri”, deschide apetitul cititorilor spre o lectură emoționantă, comprehensivă și fidelă.

Lucia Pătrașcu