Gânduri la sfârșit de an

“Trăieşte o viaţă onorabilă. Atunci când îmbătrâneşti şi te gândeşti în urmă, vei putea să te bucuri a două oară de ea.” – Dalai Lama

Ne îndreptăm cu pași repezi spre sfârșitul acestui an, așa cum a fost el. Este momentul când ne luăm timp pentru introspecție, pentru nostalgii, pentru rememorări, se trag linii, se bifează dorințele împlinite, se face curățenie în minte și suflet și se stabilește lista sarcinilor pentru noul an. De fapt cred că la fiecare sfârșit de an scriu la fel.

“Idealurile care mi-au luminat calea şi mi-au redat din timp în timp curajul de a înfrunta viaţa cu bucurie, au fost: bunătatea, frumuseţea şi adevărul.” – Albert Einstein

A fost un an care a avut de toate:  momente deosebit de frumoase, momente care îmi vor rămâne întipărite în minte mult timp de acum încolo, proiecte începute și finalizate, altele încă în așteptare, precum și alte proiecte care se conturează, un an cu prietenii noi dar și cu prietenii vechi, regăsite și consolidate, un an în care am început să fac diferența dintre a-ți dori și a vrea. Am reușit să public un roman de succes „Crăciunul care mi-a schimbat viața „, am trăit momente sublime, am depășit cu stoicism și clipe de grea încercare, dar toate împreună fac viața minunată, oricum ar fi ea. Am cunoscut oameni de la care am învățat cum să fiu, am cunoscut și oameni de la care am învățat să nu fiu. Am primit de la viață lecții unde am primit note maxime, dar au fost și lecții la care m-am mulțumit doar cu note de trecere, bucuroasă că am reușit să le depășesc.

„Fii devotat lucrurilor mărunte, căci în ele stă puterea ta.” – Maica Tereza

Uitându-mă în urmă constat că munca mea nu a fost în zadar, că am creat un anumit echilibru în viaţa mea, mă simt mai puternică, mai sigură pe mine şi aştept cu inima deschisă să văd ce îmi aduce noul an. Am învăţat multe în 2019, dar cea mai importantă lecție este că trecutul se numeşte “trecut” tocmai pentru că A TRECUT, iar dacă îl aduci în prezent nu te alegi decât cu nişte amintiri neplăcute; la fel cum un melc îşi cară casa în spate.

“Traiește ca și cum ai muri mâine. Învață ca și cum ai trăi veșnic.” – Mahatma Gandhi

O altă lecție primită de-a lungul vieții mele și confirmată încă odată și anul acesta, este că din orice experienţă câştigi, chiar dacă uneori pierzi. Se întâmplă uneori să suferim atât de mult, încât nu mai vedem decât întuneric și neputință în faţa ochilor – așa a fost uneori pentru mine în anul 2019, dar timpul a scos tot ce-i mai bun la iveală și am triumfat. Cred că ajungi să fii cu adevărat conştient de tine atunci când te uiţi în urmă şi poţi înţelege experienţele mai puţin plăcute şi rostul lor.

„Orice prost poate critica, condamna şi lamenta, dar e nevoie de caracter şi control de sine pentru a fi înţelegător şi iertător.” – Dale Carnegie

Cea mai importantă lecţie ce mi-a dat-o viața, este că familia trebuie să fie mereu pe primul plan. Orice ne dorim, putem schimba în viața noastră, dar familia trebuie să primească mereu atenția și căldura cuvenită. Când ai armonie și înțelegere în familie, absolut totul devine rezolvabil sau ușor de îndeplinit.

“O atmosferă plăcută în casă este baza vieţii tale.” – Dalai Lama

Nimic nu este imposibil atunci când ai oamenii potriviți alături de tine. Iar dacă primești o înțelepciune odată cu înaintarea în vârstă, eu cred că ea înseamnă, în primul rând, felul în care știi să-ți păstrezi aproape oamenii care dau valoare vieții tale.

„Ca o piesă de teatru, așa este viața: nu contează cât de mult a ținut, ci cât de frumos s-a desfășurat.” Seneca

Vă  mulțumesc tuturor celor care mi-ați fost alături în acest an, care mi-ați citit cărțile și articolele, că ați comentat, că ați manifestat interes pentru ceea ce am avut de spus.

Cu mult drag și aleasă prețuire, Daniela Gumann.