Asociația Scriitorilor Români din Austria la prima aniversare

Eminescologul Dan Toma Dulciu
Vicepreședinte al Asociației Scriitorilor Români din Austria

Ca să fii scriitor trebuie „să ai ceva de spus şi să o spui cât de clar poţi. Acesta este singurul secret” – Matthew Arnold

Vineri, 08 Martie am sărbătorit primul an de la apariția Asociației Scriitorilor Români din Austria – ASRA. Un moment de celebrare a rolului important pe care îl deţine literatura ca element de dezvoltare a societăţii umane.

Inițial programasem acest eveniment să-l sărbătorim la ICR Viena, iar pentru acest lucru am trimis solicitare oficială atât la ICR Viena, cât și la București înainte cu 16 săptămâni pentru că fusesem informată că e necesar de minimum 7 săptâmâni pentru o aprobare a unui eveniment. Pentu că am primit  refuzul lor cu numai 10 zile înainte de data stabilită, am fost nevoiți ca în grabă să găsim o soluție. Dumnezeu ne iubește și am găsit o locație extraordinară atât prin tradiția sa cât și pentru faptul că se află exact în centrul localității Eugendorf unde se află de fapt și sediul oficial al ASRA.

Dacă privim cu atenţie felul în care s-a constituit cultura română, mai ales cultura română modernă, remarcăm fără dificultate locul central pe care îl ocupă literatura și scriitorii. Scriitorii sunt cei care au fondat Academia Română, ei au contribuit decisiv la formarea presei românești, ei sunt cei care i-au însoţit pe oamenii politici în marile momente ale istoriei noastre.

Când îți dorești ceva cu adevărat, nu există distanțe și nici bariere, iar acest lucru ne-a fost demonstrat prin prezența lor de scriitoarele Melania Briciu Atanasiu și Mariana Blîndu din Viena dar și de eminescologul Dan Dulciu – vicepreședinte al ASRA, care a avut plăcerea să ne fie oaspete din timp. Acest lucru, ne-a dat posibilitatea să discutăm fel de fel de subiecte, pe diverse teme dar mai ales am discutat despre viitorul ASRA și posibile proiecte în cadrul acestei tinere asociații.

Aniversarea ASRA  a avut loc deloc întâmplător în data de 8 martie, mai ales că data de 03 martie este marcată, în întreaga lume ca Ziua Mondială a Scriitorilor, iar în data de 13 martie 2018 a fost aprobată oficial ASOCIAȚIA SCRIITORILOR ROMÂNI DIN AUSTRIA – ASRA.

În acest sens, în deschiderea momentului de sărbătoare, domnul vicepreședinte al ASRA, eminescologul Dan Dulciu a menționat faptul că „… literatura este tot de gen feminin…„ motiv pentru care am găsit de cuviință ca în ziua de 8 martie să celebrăm ASRA.  Discursul domniei sale a reușit să capteze un maxim de atenție dar mai ales de apreciere din rândul publicului prezent, reprezentat în majoritate de doamne dornice să își aline sufletul cu minunate mesaje rostite într-un fel cum numai domnul Dulciu știe.

Scriitoarea Melania Briciu Atanasiu, a adus în fața publicului ultimul său volum de versuri cu titlul „ Ostile„ care a apărut în toamna anului 2018. Ne-a recitat și ne-a cucerit prin naturalețea domniei sale. O doamnă deși micuță și aparent firavă, pe atât de volubilă și efervescentă – o plăcere să o asculți!

Apariția scriitoarei Mariana Blîndu a fost însoțită de emoţie, subtilitate şi eleganţă ceea ce a reușit să se transmită și publicului care ascultat cu plăcere recitalul domniei sale din cartea de debut cu titlul „ Cresc iubind – Transformare prin iubire„

Între cei ce au fost invitați în fața publicului, a intervenit și Daniela Gumann recitând din poeziile poeților care au publicat în revista Condeierul diasporei, dar care nu au putut fi prezenți la eveniment, și anume: poezia ARABESCURI, autoare Marioara Vișan, poezia GÂNDUL, autoare Elena Vlase Munteanu, poemul A DOUA ZI DUPĂ EA, autor Cătălin Negoiță și poemul MARTIE FEERIC, autoare doamna Lucia Olaru Nenati.  

Toți cei prezenți la acest eveniment au primit în dar cartea „ Un rol de îngrijitoare pe scena vieții și a teatrului„ autoare Daniela Gumann. Papilele gustative au fost și ele răsfățate cu multe bunătăți, băuturi răcoritoare, cafea și câte o porție generoasă de tort. În încheiere s-au împărțit impresii în grupuri mici după afinități și interese. La despărțire am convis scriitoarele de la Viena să ne însoțească și la sediul oficial ASRA, unde am continuat discuțiile direct pe temele comune, ca între scriitoare….

4 Comments

    • Daniela Gumann

      Distinsă doamnă, atenția, impresiile și urările dumneavoastră ne onorează.
      În numele Asociației Scriitorilor Români din Austria, vă muțumim și vă asigurăm de stima și prețuirea noastră.

Comments are closed.