Viața unei femei care este în același timp și mamă și soție, iubită și prietenă, fiică, o doamnă la serviciu, o bună gospodină pentru familie, care totuși în inimioara ei caută acel zvâc de fericire împlinită.
Da, asta așteaptă o femeie, să se simtă iubită și dorită, să se simtă admirată în feminitatea ei indiferent că nu arată ca acele modele din reviste și va răsplăti cu vârf și îndesat pe cel ce înțelege acest lucru.
Cartea începe cu O scrisoare interesantă, în loc de prefață, semnată de domnul Prof.univ.dr. Anton Ilica și continuă cu 13 Taine în care autoarea se confesează cu patos, cu pasiune și totuși misterul plutește în poveste. În încheiere, găsim ca o postfață, câteva impresii intitulate …când scrii…rescrii, confesându-te în trăiri…. semnată de Anca Demeter, un personaj din cartea vieții tale, spune ea.
Autoarea Floare Cândea nu face din paginile sale un simplu monolog cu rimă sau fără rimă, ci pune în prim plan legătura dintre ea și cititor, îndemnându-l pe acesta să-și descopere sinele, să-și prețuiască trăirile, timpul și viața. În paginile acestei cărți, așteaptă să fie descoperit misterul iubirii conținând intensitate emoțională și iubire – plastica autentică a liricii sufletului de femeie.
Scriitoarea care semnează aceste Pagini trăite cu un pseudonim(Rodica-numele dorit de mama sa și Măcean de la satul natal) ne invită în lumea sacrului feminin, a puterilor feminine, a intuiției, frumosului, armoniei, creativității, conexiunii… un spațiu al imperfecțiunilor, al căutărilor, al experimentărilor, al creșterii… o chemare și o călătorie, prin tărîmuri magice din interiorul său, unde putem să ne descoperim părți uitate din sufletul nostru, cărări neștiute, resurse nebănuite… ale femeilor puternice.
Cine va citi aceste Pagini trăite, va înțelege de unde vine puterea femeilor. Niciodată o femeie puternică nu se va teme să iubească, pentru că va avea curajul să își asume un eventual eșec și puterea să își revină dacă va fi dezamagită. O femeie puternică își va deschide inima, pentru că iubirea nu înseamnă renunțarea la tine însăți, ci este, de fapt, tot un exercițiu de putere.
O felicităm pe doamna Cândea(Rodica F. Măcean sau Floare Rantea) pentru curajul și deschiderea ei de a scrie aceste emoționante Pagini trăite prin care ne provoacă să ne amintim uși zăvorâte cu lacăte poate chiar ruginite de vremea care a încercat să le uite.
Pe doamna Cândea am cunoscut-o la un eveniment de la Viena – „IZVOR DE SUFLET ROMÂNESC”, organizat de domnul Ioan Godja. Din prima clipă când am făcut cunoștință am simțit puterea și încrederea de sine. Era stăpână pe situație și am început să-mi îndrept mai mult atenția către ea.
Astăzi, citind aceste Pagini trăite mă duc din nou cu gândul la vorbele mamei mele care spunea așa: „Dacă nu ai să te lași șlefuită, nu ai să devii niciodată un diamant!” – Nu a fost simplu și nici ușor, căci procedura de șlefuire e dureroasă, însă iată că acum, doamna Floare Cândea, străluciți asemeni unui diamant. Cine știe și înțelege, vă prețuiește!
Punct și de la capăt!
Cum nimic nu este întâmplător, cartea Pagini trăite apărută la Editura Gutenberg Univers, în anul 2011 la Arad, sincronizează cu povestea romanului Crăciunul care mi-a schimbat viața – apărută la Editura Pim din Iași în anul 2019. Vieți paralele – femei care se dăruiesc necondiționat acolo unde consideră că e nevoie de ele, uitând să-și asculte sufletul, refuzându-și iubirea și trăind pentru a oferi iubire. Uneori, și nu de puține ori își vor primi lecția, însă în ambele cărți există un Anton care le determină să meargă mai departe cu încredere. Floarea crinului se regăsește în ambele scrieri, cum de altfel și castelul este prezent.
Nimic nu ni se întâmplă fără ca noi să fi generat acea situație prin hotărârile și deciziile luate de-a lungul anilor.
Mag.Daniela Gumann