Joi 12 decembrie, în sala Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galați, au fost decernate premii pentru „oameni speciali” în prezenţa primarului Ionuţ Pucheanu şi a viceprimarului Picu Anton Roman, iar amfitrionul serii a fost nimeni altul decât Cătălin Negoiţă, director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură. Au fost marcate zece categorii și doisprezece premii iar la categoria „Departe, dar atât de aproape” – am fost aleasă eu – Daniela Gumann.
Acest premiu mă onorează și mă determină mult în tot ce a condus spre această decizie, cu atât mai mult că mi-a fost înmânat de însuși domnul conf. Univ. dr. Cătălin Negoiţă.
L-am cunoscut pe domnul Cătălin Negoiţă, ca profesor la Universitatea Danubius din Galați, eu fiind studentă la Faculatatea de Comunicare și Relații publice. Era sobru, distins, elegant, inspira măreție iar ținuta academică, seriozitatea și conștiinciozitatea cu care și-a îndeplinit misiunea de profesor m-a frapat. A fost și este omul căruia „îi pasă”, omul care, prin atitudinea sa pro activă, și-a orientat cu predilecție preocupările pentru ridicarea nivelului calitativ al învățământului universitar – era exigent și pretindea ca studentul să se pregătească temeinic și cu maximă seriozitate la materiile școlare.
Domnul Cătălin Negoiță este o personalitate de excepţie, una dintre acele personalităţi care îşi pun amprenta asupra Galațiului și nu numai deoarece oglindeşte societatea românească actuală şi se lasă oglindit cu satisfacție de ea. Un asemenea personaj nu poate lăsa pe nimeni indiferent. Aşa încât Cătălin Negoiță are foarte mulţi admiratori, adepţi sau fani, dar şi destui adversari sau chiar neprieteni. Este iubit, admirat, imitat, urmat orbeşte de unii, detestat, urât, poate și calomniat uneori, urmărit cu îndârjire de alţii…
În semn de recunoștință și prețuire, am avut deosebita onoare de a-i înmâna Diploma de Excelență a Revistei Condeierul diasporei din cadrul Asociației Scriitorilor Români din Austria.
A trebuit să spun toate acestea ca să înțelegeți de ce am ales să mă deplasez special pentru acest eveniment în România la Galați, în condițiile în care la diferență de numai o zi aveam și eu organizat un eveniment în Salzburg.
Am pornit la drum spre Galați exact în ziua evenimentului, în data de 12 decembrie. La ora 03:24 am plecat cu trenul către Viena și totul a fost organizat la minut. O mică întârziere care a fost datorată orarului microbuzelor de la aeroport, a făcut să ne dea emoții mari că s-ar fi putut ca tot efortul meu pentru a fi prezentă să fi fost în zadar.
Nu de puține ori mă întreabă cei din jurul meu cum îmi găsesc timp pentru toate câte fac? Eu am convingerea că atunci când îți place ce faci, dar chiar îți place, și mai ales când vrei cu adevărat, ai timp pentru orice.
Am ales să fiu prezentă la acest eveniment pentru că am înțeles odată cu trecerea anilor că omul simte alți oameni și unica şansă de a spori contribuţia la trei valori fundamentale: ADEVĂRUL, BINELE, FRUMOSUL. Pentru că viaţa nu este despre diplome, medalii, premii, este despre, cu şi pentru oameni…. despre rostul nostru pentru umanitate. De asta mă îndemn şi vă îndemn să fim acolo unde ne este locul, locul pe care să-l sfinţim.
De-a lungul drumului meu prin viață, am adunat o mulțime de experiențe, un teanc de certificate și fel de fel de diplome și recunoașteri, dar cea mai importantă lecție este aceasta:
„Oamenii care fac diferența în viața ta sunt cei cărora le pasă.”
Ca OM, Cătălin Negoiță este realmente o reuşită a Creaţiei: excelent amfitrion, polemist de temut dar fără ifose, dinamic şi metodic dar şi scriitor rafinat, un poet sensibil, intelectual critic, om de dialog dar şi de reflecţie, sensibil și plin de umor, dar şi capabil de asceze intelectuale prelungite, prieten fidel şi altruist.
Nu în ultimul rând doresc să remarc faptul că postul de televiziune Express TV Galaţi-Brăila este absolut deosebit de toate celelalte deoarece scopul principal este promovarea actului de cultură și educarea publicului spectator, ținând cont de diversificarea ofertei culturale prin programe ample, care să atragă noi categorii de public, în vederea creșterii indicatorilor de consum cultural educat și stilat.
Revin acum la titlul ales pentru acest articol – acestea toate au fost ecoul care m-a trimis să fiu prezentă la acest extraordinar eveniment.
Vă mulţumesc Domnule Cătălin Negoiță pentru premiul acordat!