Motto: ”Doamne, a Tale Cuvinte
Cari le-ai scris Tu, mai-nainte
S-a-mplinit precum le scrie
Moisie la Cartea Întîie: O, Minune”…
Care Minune s-a fost împlinit ca „O, ce Veste minunată”, la românii din Banatul fără țară.
Am pornit să corindăm, de la Alba, Arad, Caraș, Macea, Timișoara, într-un glas și-o singură simțire, dragostea de frați și ceea ce avem mai de preț, Tradiția. La Reședința Excelenței Sale, Domnul Consul General, Gheorghe Dinu, de la Vârșeț, am potopit alean și dor, în rostiri de colinde lirice dar și foarte vechi, deodată cu Unirea, în interpretarea unui grup de cântăreți de strană, de la Biserica Ortodoxă Macea , prin doi organizatori, ing. Valer Muler și Cristian Vuin. Din acest grup, în număr de 13, au făcut parte doi veterani ai comunei, prof. Carol Feher, octogenar, care a și descris istoricul acesteia, recunoscut prin Grădina Botanică și Castelul Csernovics, precum și Tolan Traian, nonagenar, fost crâsnic al bisericii și cantor .
Au răsunat corinde de o inestimabilă valoare, ”Măruți mărgăritari”, ”Trei păstori”, ”Doamne, a Tale cuvinte”, ” Bună dimineața la Moș Ajun”, ” Sus la Poarta Raiului” ș.a. precum și pricesne , astfel că, un Regal autentic a încălzit sufletele asistenței.
Corala ”Cantemus Banatum ”, a Asociației Învățătorilor Bănățeni( care a împlinit 25 de ani de activitate, președinte, prof.Elena Sorina Groza), s-a pliat, prin repertoriu cu ”glasurile” țăranilor măceni, ale căror costume, suman, cușmă, cizmă cu tureac , coboară undeva, în străfunduri de vremi.
Excelența SA, Domnul Consul, după două ore de recital(aprox.50 persoane) a spus: „Mărturisesc, înfășurat în manta-mi de Tricolor, vin din zona Bărăganului, însă o așa vizită, cu așa colindători, nu mi-a fost dat să trăiesc. Trebuie să ne păstrăm nealterate comorile, să le transmitem , așa cum le-ați interpretat, deoarece, suntem martorii unor invazii kitcs peste tot. Împreună cu soția mea, suntem copleșiți de emoționale trăiri, întru spirit și credință.”
Prof.univ.dr. Anton Ilica a rostit , în calitate de membru al Academiei Sârbe, salutul cuvenit în prag de Mare Praznic, de a petrece în liniște și pace, Crăciunul, în bună frățietate și armonie.
Un moment de o înaltă simțire a fost acordarea, de către col(r)dr.ing. Constantin Avădanei, de la Alba Iulia, a Medaliei „100 de ani de la înființare a Societății Mormintele Eroilor căzuți în război” și care a spus: „Aduc, aici, în calitate de Președinte al Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unirea-Alba Iulia-2018”, un gând de pur patriotism, la dumneavoastră, în Banatul orfan și vă asigur de înaltă prețuire”.
La Biserica Ortodoxă din Mesici, prin mijlocirea prof.dr. Teodor Groza Delacodru și a Părintelui Paroh, Cornel Juică, a fost un alt prilej de comuniune frățească, de așteptare, în dangăt de clopot a Crăciunului. Un grup de elevi (șapte, atâția învață , la Școala românească, clase simultane, înv.Elena Bou) a interpretat într-o românească pur curată, colinde. La ceremonialul religios a fost prezent primarul comunei, Teodor Basarabă precum și credincioși și membri ai Consiliului Parohial.
Atât col.dr.ing. Constantin Avădanei cât și prof. Sorina Groza, au oferit Însemne de Recunoștință oficialilor, ori membrilor celor două grupuri corale. Despre istoricul Bisericii Ortodoxe din Mesici, părintele Paroh, Cornel Juică a spus: ”Biserica ființează pe locul unei case cumpărate, satul este unul de codru, atestat documentar din anul 1690, iar pietrele de temelie a bisericii, au fost aduse din Țara Mamă, de la Sarmizegetusa, Mănăstirea Prislop și Biserica Densuș.”
Un coș cu fructe, dulciuri specifice, turtă dulce, saloane, cozonac, au fost oferite de către oaspeți, credincioșilor și copiilor prezenți. Agapa frățească, atât la Reședința Excelenței Sale, Domnul Consul, cât și la Mesici, a întărit ideea, că, în prag de Mare Praznic, se cuvine a fi mai buni, smeriți, curați, astfel că Nașterea lui Hristos, să ne fie de folos.
Foto-colaj care însoțește acest material a fost realizat de Ioana Nistor, Mircea Boran, Mircea Irimescu.
Au consemnat, Ing. Constantin Avădanei Prof. Floare Cândea