![](https://scriitoriromaniaustria.ro/wp-content/uploads/2019/12/80614003_459807448238806_4460040167838711808_n.jpg)
Domnule col(r).dr.ing. Constantin AVĂDANEI, grație spațiului social virtual ne cunoaștem de mai multă vreme, însă concret și fizic a fost posibil la Viena, anul acesta la un eveniment a cărui gazdă și organizator a fost domnul Ioan Godja – director al postului de radio din Viena, Radiotv Unirea.
De la bun început, doresc să recunosc şi dezvălui adevărul că am apreciat întotdeauna activitatea bogată, frumoasă, densă şi consistentă, multiplă şi variată care este publică în internet: articole, interviuri sau discursuri în diferite împrejurări şi cu diferite ocazii în care se remarcă o vastă şi solidă cultură de care dispuneţi.
Daniela Gumann: Aveți ce spune, aveți și inițiativă. V-ați gândit să concentrați o idee într-o carte?
Constantin Avădanei: Bună ziua doamna Daniela. Mulțumesc de provocare. Da.. M-am gândit desigur! De fapt,viața mea a fost și este o viață ca o carte închisă. Abia acum o deschid filă cu filă, nu scriu la comanda acelora care s-au grăbit a mă eticheta că nu am operă. A elabora o operă înseamnă studiu personal și nu plagiat, cum se poartă și pe la case mai mari.
Daniela Gumann: Dacă ați scrie despre dumneavoastră, ce perioadă din viață ar căpăta cea mai mare importanță? (copilăria, adolescența, primii ani de tinerețe)
Constantin Avădanei: Nu aș alege aceste perioade, țin de călătoria și formarea mea imitiatică. Aș alege maturitatea, pentru că, după acerba educație primită acasă, am reușit să discern, să mă orientez înspre o altă călătorie, viața în doi și nu regret nimic.
Daniela Gumann: De-a lungul carierei dumneavoastră, încununarea calităţilor profesionale, a abnegaţiei şi pasiunii în cariera de inginer militar, dar şi filosofiei cunoaşterii umane, s-a răsfrânt în aprecieri şi recunoaşteri provenite de la oameni, instituţii şi organisme care v-au recompensat. Ce sentimente aveți când rând pe rând le răsfoiți în memorie?
Constantin Avădanei: Vedeți dvs, în viața mea două au fost uniformele însă au diferit vestimentațiile. Ma leagă mult de amândouă, însă prefer să spun atât.Contează ce mi-a dăinuit în memorie. Frumusețea de orice fel. Oameni. Camarazi. Experiențe.
Daniela Gumann: Domnul col(r).dr.ing. Constantin AVĂDANEI, Președintele Grupului de Inițiativă ,,CENTENAR – MAREA UNIRE – ALBA IULIA – 2018”, Președinte al cercului ,,ASTRA” Cugir, vicepreşedinte al Filiallei Judeţului Alba a ANCE – ,,Regina Maria” și vicepreşedinte al Filialei Județene ,,Gemina” a ANCMRR, Redactor al RadioTV UNIREA VIENA și de curând ați acceptat propunerea ASRA, să faceți parte din colectivul de redacție a revistei Codeierul diasporei, în calitate de corespondent din România. Cum reușiți?
Constantin Avădanei: Mulțumesc de întrebare. Eu reușesc pentru că mă implic, nu mă complic. Am acceptat de a pătrunde în alt univers acela al revistei dvs. știut fiind faptul că pot de aici, din Alba Iulia să fiu un mesager pentru cei care simt și trăiesc încă românește. Imi drămuiesc timpul și vibrațiile într un confort de simbioze.
Daniela Gumann: Care a fost principiul de viaţă ce v-a ghidat în activitatea dumneavoastră?
Constantin Avădanei: Ca să întelegi, apoi te izbești ca să înveți. Astfel, ca din onoare, respect, stimă, cinste, ș. a. am să aleg,
„Respectă-te pe tine însuți și vei fi respectat! ”
Daniela Gumann: Cu ce sentimente încheiați anul 2019? Cu ce proiecte începeți anul 2020?
Constantin Avădanei: Frumoasă întrebare. Închei un an frumos. Ca o carte. Cu file scrise, cu file goale. Am realizat și am promovat tot ce mi-am propus. Drept pentru care mulțumesc sincer tuturor. Am călătorit și așa ne-am cunoscut . Însă, din orice călătorie dacă nu te sprijini pe mentalul tău, pe ordinea ta , poți să cazi pradă pe brazdă. Vrei să faci un bine, poate la cerere și te izbești de slăbiciuni terestre, din care scapi doar mulțumită disciplinei corpului.
![](https://scriitoriromaniaustria.ro/wp-content/uploads/2019/12/77280127_439094273643457_9013533442444361728_n-1.jpg)
Daniela Gumann: La finalul acestui interviu v-aş ruga să ne dezvăluiți care ar fi oamenii cărora le sunteți recunoscător pentru ce sunteți și ați reușit în viață.
Constantin Avădanei: Vis-a-vis de proiecte, ele au fost și se întrepătrund. Culturalul, esența acestuia va prima cu valențe de ordin al cercetării al propriei documentări dar și al unei bune cunoașteri al adevarului istoric. Cu oameni.Nu am să dau nume spre a elogia vreo persoană care ar merita. Din contră! Însă un parcurs în viață trebuie îndreptat nu în mod egal ci fragmentar. Nu sunt străin de cei care au investit în mine pe plan educațional sau cel de carieră. Rămân recunoscator familiei care e sincer pilon. Apoi ar fi cercul de mentori, apoi de prieteni. Aici intervine valul. Rămâne doar cel care trece malul.
Vă mulțumesc pentru interviu și vă prețuiesc efortul, cu atât mai mult cu cât ne unește dulcea patrie, Moldova!
![](https://scriitoriromaniaustria.ro/wp-content/uploads/2019/12/79545061_442582209961330_1432818467383279616_n.jpg)
Daniela Gumann: La finalul discuției noastre, cu speranța că nu am tulburat pacea sfintelor sărbători, vă rog domnule col(r).dr.ing. Constantin AVĂDANEI , să-mi permiteți a vă mulțumi pentru acest scurt interviu și să vă urez mult succes în activitățile de cercetare și documentare în slujba neamului românesc.
La mulți ani!
Interviu realizat de Daniela Gumann, în exclusivitate pentru ASRA.