România și Republica Moldova au aceeași identitate, limbă, istorie, cultură.
În acest an în care invocăm tot mai des Centenarul, care înseamnă unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), mai apoi unirea Bucovinei cu România (28 noiembrie 1918), iar în final unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Țara Mamă, România (1 decembrie 1918).
Cele trei uniri formează împreună Marea Unire de la 1918, iar în 2018, la 100 de ani de la acele evenimente, sărbătorim CENTENARUL MARII UNIRI – așadar eu personal, cred că România trebuie să facă mai mult pentru Republica Moldova.
Ați observat că am spus România și nu românii, pentru că deciziile se stabilesc la nivel și după interes politic.
O să vă întrebați probabil, cei ce citiți acest articol, de ce scriu despre acest aspect și nu este pentru prima dată chiar. Iată de ce: În primul rând pentru că soțul meu Constantin Gumann, încă mai are rude în Basarabia, în al doilea rând am câteva prietene moldovence care îmi sunt tare dragi cu care nu avem timp de stat la cafea, pentru că suntem la ceva distanțe geografice, însă nu avem alte distanțe iar asta se întâmplă doar acolo unde sunt asemănări. Ar mai fi și un alt aspect puțin amuzant – oriunde merg în călătorie și mă vede pentru prima dată cineva, mă întreabă imediat dacă nu sunt din Moldova de peste Prut, Chiar ieri am primit la lucru o moldoveancă și mi-a spus că m-a contactat crezând că sunt moldoveancă. Așa sunt. Sunt moldoveancă.
Cum oare au reușit strămoșii noștri de atunci unirea?! Vorbim tot mai mult despre acest eveniment dar totuși nu mai este ce a fost. Noi, cei care spunem mereu „Sunt mândru că sunt român.” ne întrebăm oare care este meritul nostru la această mândrie? De ce suntem mândri?! La fel spun și americanii, și englezii și nemții și francezii, dar care este meritul fiecăruia care-și exprimă mândria față de identitatea lui?! Vă spun eu. Suntem mândri de faptele mărețe a celor care au reprezentat România. Priviți numai cum arată harta României de mai sus! Noi, cei care astăzi suntem mândri că suntem români, putem face ce au făcut strămoșii noștri? Ei au reușit și nu aveau atâtea posibilități la dispoziție cum avem noi acum, ziare, internet, telefoane mobile, multe canale de televiziune, rețele de socializare – iată că deja începem să vedem cu ce ne putem mândri, dar ce facem cu așa posibilități este important.
Anul Centenar este marcat cu multe evenimente sonore, cu proiecte și planuri laborioase și eu personal chiar apreciez acest lucru, că fiecare pune câte o sămânță, se implică în măsura posibilităților permise.
România nu este întreagă fără Basarabia și fără nordul Bucovinei! – Asta este convingerea mea personală din respect pentru strădania și efortul strămoșilor noștri care ne fac astăzi mândri că suntem români.