Universul Prieteniei – O asociaţie în care se leagă prietenii culturale

Înfiinţată într-o frumoasă zi de toamnă în anul 2008, având ca scop înlăturarea singurătăţii din viaţa oamenilor prin organizarea de întâmplări culturale live, Asociaţia „Universul Prieteniei” Iaşi se poate mândri azi cu editarea şi lansarea a peste 200 de volume apărute sub egida sa (dintre care 6 colecţii de carte), mai mult de 250 de evenimente, care includ şi  10 tabere de creaţie, concursuri de creaţie literară pentru elevii şcolilor gimnaziale, conferinţe etc. Însă cea mai importantă realizare o reprezintă cei peste 2000 de membri simpatizanţi, dintre care aproximativ 200 participă cu regularitate la întâlnirile culturale organizate la Iaşi, în ţară, dar şi în mijlocul românilor din diasporă. Urma să înşirui şi alte date statistice, care, desigur, nu v-ar fi spus mai nimic,  dar mi-am dat seama că, de fapt, cel mai nimerit ar fi să pun în pagină câteva gânduri scrise de prieteni care au participat, de-a lungul anilor,  la evenimentele organizate de asociaţie.

Theodor Codreanu, membru USR, critic şi istoric literar, doctor în filologie, reputat eminescolog:

„Universul Prieteniei la a șaptea ediție organizată în spațiul eminescian al Botoșanilor (n.a. tabăra de creaţie) a fost realmente o surpriză pentru mine, cu atât mai mult cu cât am întâlnit scriitori pe care-i prețuiesc și alți colegi pe care nu i-am cunoscut până acum, dar mă bucur să intre și ei în arealul prieteniei. Cred că fiecare dintre cei prezenți a reușit să se manifeste în felul său și această manifestare a originalității fiecăruia a dat însuși interesul acestei întâlniri”.

Anca Sîrghie, membru USR, conf. univ. dr.  la Universitatea Alma Mater din Sibiu:

„Un eveniment (n.a. tabăra de creaţie) complex de amploare, întins pe zilele unei întregi săptămâni ar putea să anime atmosfera estivală a cât mai multor comunități din țara noastră, a cărei ofertă culturală și turistică merită cunoscută atât în România, cât şi în străinătate.”

Nicolae Georgescu, membru USR, prof. univ. dr. la Universitatea Bucureşti, reputat eminescolog:

„Mi-a plăcut foarte mult dialogul, mi-a plăcut foarte mult ambianța. S-a constituit un grup. Universul Prieteniei nu e infinit, își caută o galaxie, puncte fixe de reper”.

Vasile Tărâțeanu, membru USR, academician, scriitor, Cernăuţi:

„Mi-a plăcut, pentru că acest univers al poeziei pe care-l creăm și-l recreăm prin instituția pe care ai fondat-o nu poate să nu placă, scopul lui este, după părerea mea, ca oamenii să se apropie unii de alții, să se împrietenească…”.

 

Constanța Abălașei Donosă, artist plastic, scriitor, Brăila:

„Aici am întâlnit oameni de mare greutate, de elită, cu care nu te întâlnești la fiecare pas. Este benefic că reușiți să adunați la un loc muzică, poezie, pictură, critică literară”.

Elena Leonteeditor, Iaşi:

„În câțiva ani, Asociația a dobândit o notorietate de invidiat, dar, apreciat la rece, acest prestigiu a fost câștigat din activitățile complexe, permanente care au vizat promovarea unor valori – oameni sau idei – din editarea unor volume de poezie sau proză, din organizarea unor platforme de creație (tabere). Acestea toate și altele, s-au desfășurat efervescent, într-un timp scurt, coagulând forțe culturale diverse care au pledat mereu în favoarea uneia dintre valorile umaniste: prietenia”.

Lucia Pătraşcu – scriitor, Brăila:

„Într-o zi de toamnă dăruită, la 23 octombrie 2008, la Iaşi, pe meleaguri moldave, un pui de crizantemă curioasă, vioaie şi hotărâtă să cucerească lumea a deschis ochii spre soare. Era o floare ce a crescut spornic, a dăruit parfumul său tuturor iubitorilor de frumos şi a jurat să ne cheme aproape mereu-mereu, fără osteneală şi zăbavă. Este vorba despre Asociaţia „Universul Prieteniei”. Iscusit grădinar, doamna Rodica Rodean  a înţeles menirea acestui lăstar de frumuseţe şi bucurie spirituală, l-a ocrotit, l-a împodobit cu dăruirea sa şi, împodobindu-l cu o dragoste şi o abnegaţie mereu neobosite, l-a plimbat pe toate meleagurile, spre înţelegere şi cunoaştere. Un parcurs generos şi plin de satisfacţie pentru noi toţi. O bucurie şi o aşteptare împlinită! La mulţi ani, Asociaţia Universul Prieteniei!”

Maria Apetroaie – profesor, Iaşi:

„Nu o Asociație, ci o Familie de oameni distinși, cu inteligențe multiple, cu har dăruit de Cel-de-Sus, cu sentimente alese guvernate de prietenie și de respect reciproc, cu oameni competenți și dragi în conducere, cu un super-lider priceput, iubit, plin de inițiativă, de energie, de frumusețe sufletească în persoana Doamnei Rodica Rodean și… lista calificativelor ar putea continua cu gândurile și simțămintele fiecărui membru în parte…Acesta este UNIVERSUL PRIETENIEI, care împlinește 10 ani. Și, dacă ne gândim că cele 2 cifre adunate dau UNU, înseamnă că UNIVERSUL PRIETENIEI ESTE UNIC și CEL MAI TARE! LA MULȚI ANI ȘI SUCCESE VIITOARE!”

Desigur că realizările asociaţiei s-au înfăptuit şi cu parteneri de nădejde, iar unul dintre aceştia este „Societatea Scriitorilor Români din Austria”, ai căror membri fondatori sunt Daniela şi Constantin Gumann, prieteni cu drag de carte, de cultură, dar şi de oameni. Mulţumiri pentru oportunitatea de a publica aceste rânduri în revista de curând înfiinţată, care capătă, pe zi ce trece, consistenţă prin cantitatea informaţiei, dar mai ales prin calitatea acesteia.

Rodica Rodean- preşedinte fondator

2 Comments

 1. Rodica Rodean

  Mulţumesc pentru publicarea articolului şi pentru frumosul parteneriat pe care-l avem cu Asociaţia Scriitorilor Români din Austria, reprezentată de Daniela şi Constantin Gumann.

  • Daniela Gumann

   Mult stimată doamnă Rodica Rodean, este o deosebită onoare pentru noi să colaborăm cu dumneavoastră, având așa elaborată experiență, adunată în decursul a peste 10 ani de activitate intensă în slujba culturii și artei românești. Vom încerca în limita timpului disponibil să răspundem mereu prezent la propunerile ce le veți lansa în cadrul Asociației Universul Prieteniei.
   Cu profund respect și aleasă prietenie din partea Asociației Scriitorilor Români din Austria!

Comments are closed.