Cartea românească nu cunoaște granițe

Am preferat să dau întâietate cum se cuvine organizatorilor, protagoniștilor și gazdelor în exprimarea impresiilor și iată că acum expun și eu câteva rânduri.

Îmi revine deosebita onoare şi plăcere să vă transmit către Cenalul de la Roma din partea Asociației Scriitorilor Români din Austria, cele mai alese gânduri de succes participanţilor și  de apreciere şi sincere felicitări tuturor acelora care s-au implicat în organizarea acestui eveniment de prezentare de carte românească la Roma! Cultura nu se dezvoltă prin soluţii miraculoase, ci necesită timp, efort, pasiune, dăruire, resurse.

Aristotel spunea că „Educaţia are rădăcini amare, dar fructele ei sunt dulci”, în cazul de față, eu aș spune astfel: Cultura presupune eforturi, dar fructele ei vor dăinui în timp.

 În timp ce scriu, mă gândesc cât de interesant este să evocăm în toată această situație două țări, CENACLUL DE LA ROMA și ASOCIAȚIA SCRIITORILOR ROMÂNI DIN AUSTRIA, dar de fapt la bază se află țărișoara noastră și sufletul mare de român.

Exact cum vă spuneam, sufletul mare de român a stat și la baza creării acestui inimos colectiv ce formează Cenaclul de la Roma. Am avut o mare plăcere să cunosc românce care se implică în activități literare și artistice, care răspund prezent în număr mare la edițiile lunare al acestui Cenaclu al cărui amfitrion este domnul Valeriu Barbu.  Am admirat capacitatea dumnealui de a se implica şi chiar de a genera evenimente, de a fi mereu informat şi de a procesa toate informaţiile cu care este mereu confruntat.

Urmare discuțiilor purtate cu reprezentatul  F.O.R.I., domnul Cristea Rareș și domnul Constantin Șorici reprezentantul ASOCIAŢIEI PĂRINŢILOR ROMÂNI, am numai cuvinte de laudă pentru implicarea și interesul de care dau dovadă în activitățile ce le desfășoară pentru comunitatea românească din Roma și nu numai. Oameni inimoși care dau valoare timpului și marchează frumos prezența românilor în Italia.

Desigur că am avut ocazia să cunosc acești români de ispravă, în data de 04 octombrie 2018 în cadrul evenimentului TOAMNĂ ROMÂNO-ITALIANĂ, organizat de doamna Rodica Rodean, președinta fondatoare a ASOCIAȚIEI UNIVERSUL PRIETENIEI. Pentru că atunci a fost atât public numeros cât și invitați și participanți, timpul de a ne cunoaște  fiecare, părea a fi insuficient, iar faptul că am povestit puțin despre cartea Îngrijitoarea, s-a declanșat interesul pentru un eveniment dedicat acestui subiect.

Domnul Valeriu Barbu, care este foarte apreciat pentru activitatea sa neobosită și dăruirea totală în slujba culturii, nu a stat mult pe gânduri și iată că duminică, 27 ianuarie 2019, am fost oaspeții domniei sale la Roma în cadrul unui eveniment literar având ca temă principală asistența socială – îngrijirea bătrânilor.

Cu ocazia acestui moment de bucurie, am cunoscut-o și pe distinsa doamnă Lucica Irimie, de profesie agronom, actualmente pensionară, care alături de șase psihologi oferă sprijin și susținere femeilor aflate în dificultate,  indiferent de naționalitate  într-o locație special aleasă din Roma, ”Lucio y Siesta” – unde de altfel a avut loc și evenimentul literar.

Potrivit wired.it, numărul românilor care trăiesc în prezent în Italia se ridică la 1.168.552, sursa citată menționând că nicio altă comunitate de imigranți nu atinge astfel de cifre, asistăm la înrădăcinarea a numeroşi români care au plecat iniţial pentru a găsi un loc de muncă  în Italia ca mai apoi să apară noi generaţii de copii născuţi în cadrul acestor comunităţi. La Roma, am avut ocazia să cunosc români care se află în Italia de peste 10 ani și care deși nu au o viață cum au visat-o când au ales să plece, totuși încă nu au hotărât o dată a întoarcerii în țară.

Cenaclul de la Roma a reușit să ajungă la a 47-a ediție, având întâlniri lunare  iar colectivul crește tot mai mult. Este impresionant să vezi cum badantele românce care au timp liber limitat, fac în așa fel încât să se implice și să fie prezente la activități culturale, educative.

Doamna Elena Dabija, o pictoriță cu vădit talent,  mi-a povestit cu atâta entuziasm și căldură umană despre munca ei de 14 ani în Italia ca badantă, cum își iubește persoanele pentru care lucrează și își găsește timp și pentru activități recreative pentru sufletul său.

Protagonista evenimentului la care am participat, a fost nimeni alta decât doamna Dorina Caplescu, care a avut plăcerea să împărtășească din experiența sa de badantă  de peste 10 ani, în care a ajuns la concluzia că merită să lase scris câteva recomandări pentru româncele ce au în gând să practice această meserie, sau pentru cele care se consideră nefericite în asemenea activități. Despre doamna Dorina, am aflat și alte lucruri frumoase  despre care se cuvine să menționăm pasiunea sa pentru pictură. La acest eveniment, Domnia Sa a avut plăcerea să ne expună spre încântarea ochilor, câteva din creațiile sale, care chiar merită a fi cunoscute. Tot publicul prezent la acest eveniment a venit din dorința de a o asculta și aplauda cu toată dragostea lor pe doamna Dorina Caplescu, care este o mamă iubitoare, o soție înțeleaptă, o femeie frumoasă, o asistentă profesionistă, o pictoriță talentată și nu în ultimul rând un OM DEOSEBIT.

Lansarea cărții Asistența personală de succes Cum să te descurci excelent la primul tău interviu de angajare s-a bucurat de un succes răsunător, de aplauze și multe încurajări din partea publicului prezent în sală. A fost o onoare pentru noi să cunoaștem personal autoarea Dorina Caplescu.

Viața este presărată cu bucurii și necazuri, cu satisfacții și insatisfacții, cu mulțumiri și nemulțumiri ce ne însoțesc. Depinde de noi și de fiecare, ce latură să domine. Când reușita dorită este împlinită, sentimentul este deosebit, bucuria împlinirii este deplină. Aprecierile făcute cu bunăvoință la adresa noastră,  ne umple  inima de bucurie.

Prin urmare, îmi exprim speranţa că asemenea evenimente vor mai avea loc sub cele mai favorabile auspicii, că va deveni  o continuare a colaborării dintre Asociațiile noastre. Dorim tuturor participanţilor și nu în ultimul rând organizatorilor, satisfacţia muncii împlinite, inspiraţie şi succes în identificarea de idei pentru viitor!

Detalii despre eveniment, găsiți în articolul de mai jos  pentru care se cuvine să mulțumim încă odată domnului Valeriu Barbu.

https://www.vocativ-plus.com/scriitori-romani-din-austria-daniela-si-constantin-gumann-oaspeti-la-roma/?fbclid=IwAR2CnDSPvREy8NoNgEfzsJw_wq0SzASomEQt84N-CdxUYn9-OuIb-Ovi77c

One Comment

  1. Lucica Irimie

    Distinșilor oaspeți,participanți la a 47-a ediție a Cenaclului literar de la Roma, le transmit felicitări din suflet romanesc,si bucuria ca acest eveniment s-a desfășurat in „Casa delle donne Lucha e Siesta.” ,unde găsesc ajutor:consiliere, formare,orientare, femei din lumea întreagă: Romania,Ucraina,Irak,Yemen,Libia,Honduras….Italia.unde exista o biblioteca,unde mereu sant organizate evenimente culturale.

Comments are closed.