DISTINSUL DOMN DE LA FINANTE

Intr-un bar,in care, inca, se mai fumeaza, la o masa de langa geamul mare cat un perete, un grup de barbati intre doua varste (a doua si a treia ) beau, rad, discuta aprins despre nimicuri, apoi beau, rad, discuta aprins despre nimicuri…

            -Ba! spune unul dintre ei, vedeti doamnele acelea doua de pe scaunele inalte de la bar? Beau si sufera, beau si sufera, beau si sufera. Cea din stanga isi purta dragostea intr-o geanta mare, rosie cu fermoar. N-a fost atenta o fractiune de secunda, destul cat un mare nemernic sa-i fure geanta cu tot cu acte, bani, dragoste si alte cateva nimicuri pe care le mai avea. Politia i-a recuperat actele, banii, nimicurile, dar dragostea nu a gasit-o nici azi. Din cauza aceasta sufera si bea, sufera si bea, sufera si bea.

            Cea din dreapta povesteste ca intr-o noapte, un barbat a intrat in visul ei, a mangaiat-o tandru, a sarutat-o patimas, i-a spus juraminte inflacarate, atat de inflacarate incat sufletul ei s-a aprins, apoi a disparut. De atunci ea tot cauta barbatul din vis, dar pentru ca nu il gaseste sufera si bea, sufera si bea, sufera si bea….

            Barbatul ar mai fi vrut sa spuna ceva, dar amicul din fata lui a inceput sa rada in hohote. Radea atat de tare incat se cutremura barul si se imprastia fumul.

            -De ce razi, ba ? au intrebat toti ceilalti in cor.

            -Vedeti voi? a inceput a spune amicul, vedeti voi barul de peste drum? Se vad clar prin geam doi barbati pe scaunele inalte de la bar. Beau si sufera , beau si sufera, beau si sufera….

            Cel din stanga spune ca s-a imbogatit cu dragostea unei femei care a scapat-o dintr-o geanta mare, rosie cu fermoar, iar el o cauta sa-i intoarca dragostea si nu o gaseste. Din cauza aceasta sufera si bea, sufera si bea, sufera si bea…..

            Cel din dreapta povesteste ca intr-o noapte a intrat din intamplare  in visul unei femei, a mangaiat-o tandru, a sarutat-o patimas, i-a facut juraminte inflacarate, apoi sa trezit aiurea si de atunci tot cauta femeia din vis, dar pentru ca nu o gaseste sufera si bea, sufera si bea, sufera si bea…

            Barbatul ar mai fi vrut sa spuna ceva , dar toti cei de la masa au inceput sa rada in hohote. Radeau atat de tare incat se cutremura barul si se imprastia fumul.

            -Nu mai radeti ca va omor! tuna un mustacios de la geam.

            -Dar cine esti tu, ba ? intreaba toti ceilalti in cor.

            -Eu sunt trecatorul de strazi, iar treaba mea este sa ii trec strada pe barbatul care s-a imbogatit cu dragostea unei femei la femeia care a pierdut dragostea si pe barbatul din vis la femeia in visul careia a intrat din greseala.

            -Si de ce nu o faci? au intrebat toti odata.

            -Sunteti nebuni!? Daca as face asta nu ar mai exista nici o femeie care sa isi caute dragostea, nici un barbat care sa o caute sa ii redea dragostea pierduta, nici o femeie care sa isi caute barbatul din vis si nici un barbat care sa isi caute femeia din vis. Dar ceea ce ar fi cu adevarat tragic ar fi nenorocirea ca n-as mai exista nici eu pentru ca nu as mai avea pe cine trece strada.

            -Daaaa! exclama lamuriti barbatii si beau si sufera si beau si sufera si beau si sufera….

            Barul se numeste ABSURDUL VIETII. E vesnic plin de musterii, in special poeti, pictori, actori si alte meserii ciudate.

            Numarul mare de clienti a atras, insa, atentia unui distins domn de la finante, care, neavand alta treaba a intrat in bar si in loc sa ceara o bere, o tuica, o votca,  ceva a cerut respectos actele.

            Barmanul i-a dat respectos  un caiet imens, cu multe, foarte multe foi scrise si pe fata si pe dos, iar unele si pe cant. Era lista cu cei ce beau pe datorie si sumele pe care le aveau de platit.

            Vazand acest dezastru economic, distinsul domn de la finante a dat o lege prin care oamenilor li se interzice sa mai iubeasca si sa mai viseze, dar, in special, li se interzice categoric  sa mai fie poeti, actori, pictori si alte meserii ciudate trecute in anexa unu la lege.

            Odata aplicat cu strictete acest act normativ ABSURDUL VIETII a prosperat.