Interviu cu poeta Alexandrina Sanda Tulics

Pentru cei ce încă nu vă cunosc, vă invit să ne spuneți cine este femeia Alexandrina Tulics și cum a devenit autoare?

Sunt Alexandrina Sanda Tulics invitata dumneavoastră de azi  gata să pornim pe traseul cunoașterii.

Soție și mamă, bunică, poetă, am simțit prezența rimelor inspirate frumos de multe ori dar nu atât de intens  pentru a le lua în seamă chiar dacă versurile se aliniau frumos și cuminți în pagină.

Nu mă gândeam că  mă va aștepta un maraton al versurilor aliniate în cărți ,destule la număr.

Poezia este un foarte frumos pom roditor căruia i-am cunoscut gustul  atunci când mă întrebam; chiar eu am scris ? 

Mi se alăturau prietenii ,familia care se bucurau, admirau astfel că încurajarea a devenit pasiune, dăruire.

Intensitatea ritmului scrisului a fost alertă când am venit în America împreună cu familia.

Astfel au apărut cărțile; Fărâme De Lumină, Pietre Albe, Foșnet Stelar,  Colț Stelar,  Tezaur Ceresc, Splendori, iar cea la care scriu de o vreme se numește Pâine Din Țăst (țăstul fiind un cuptor ca un clopot cu jar pe care se coace pâinea la sat)

Ați ales să plecați din Timișoara în Oconomowoc, Wisconsin, S.U.A.  Cum a fost începutul?

Începutul în America este ca orice timp în care schimbi sau te lași schimbat de intervențiile sociale externe familiei ; limbă, societate, serviciu , comunicare, toate acestea cerându-ți acomodare.

Având un suport social bun, familia lărgită și noi, familia plecată din România am intrat în forma dorită și impusă  de societate  în termeni frumoși, legali.

Cum este văzută România de acolo unde vă aflați acum?

România este văzută de cei din jur, din afara familiei prin tine ca persoana care își arată viața transferată peste Ocean; Educație, credință, moralitate, tu (eu) reprezentând fața și tricolorul românesc. 

Nu mi-a fost greu să arăt tuturor România frumoasă, cuminte, demnă, educată, o țară ce merită respectul maxim!

Așa trăim, așa se vede din afară, iar cei care au văzut comportamentul și dorul nostru permanent de România o apreciază, respectă. 

Versurile au fost mesagerii plin de gust, convingători ai mesajelor noastre trăite. 

Nu ne-a fost greu să arătăm România de acasă, în care nu s-au strecurat cuvinte și atitudini nepotrivite, dimpotrivă, am excelat în aceasta.

Cum arată comunitățile de români din Oconomowoc, Wisconsin, S.U.A.? Care sunt principalele evenimente care se organizează acolo?

Locuim într-o zonă cu putini români, întâlnirile fiind rare iar media de vârstă este  cea tânără. Se serbează tot ce ține de viața românească, inclusiv parada portului popular, întâlniri sociale pe diferite teme.

Când şi unde a avut loc prima dvs. lansare de carte? Ce alte cărți ați mai publicat după aceea?

Prima carte scrisă de mine a fost lansată la Timișoara în anul 2013,cu prietenii care mi-au fost alături și familia de acolo.

A fost un succes real, m-am bucurat .

Sunt autoarea cărților; Fărâme De Lumină, Pietre Albe, Foșnet Stelar, Colț Stelar, Tezaur Ceresc, Splendori , Boabe De Grâu

Ce proiecte de viitor aveți? Ce surprize veți pregăti iubitorilor de literatură?

Surpriză sau nu, este cartea de proză scurtă Îngerii De Atunci care este în lucru.

Proza scurtă este proiectul surpriză care va aduna cititorii în paginile ei, sper.

Povestiți-ne vă rog frumos, despre stilul dumneavoastră de a scrie – ce vă place să scrieți mai mult(proză, poezie)?

Îmi place să dăruiesc sau mai bine zis să răspund inspirației cu scris în liniște, acordând atenție și afecțiunea atmosferei ce aduce inspirația în mediu de plinătate.

Se creează o simbioză între suflet, minte, inimă și splendoarea păsării măiestre-inspirația care îș ia locul, eu urmând-o în smerenie și adorare.

Aveți un anume moment, loc sau ambient care vă alimentează inspirația? Preferați o liniște perfectă?

Inspirația decide ce dorește să transmită, eu sunt doar supusă ei.

Ce sfaturi le-ați da celor din România care visează să trăiască în U.S.A?

Experimentez viața în America fără modificări reale, este ca și în România, nu am sfat de viață pentru cei care doresc să înceapă viața în această țară.

Fiecare este liber sa trăiască ce alege să fie!

Ne aflăm în luna decembrie și așteptăm cu emoție Crăciunul. Dumneavoastră cum îl sărbătoriți acolo în Oconomowoc, la fel ca în România, sau vă adaptați la stilul American?

Se apropie sărbătoarea Nașterii Mântuitorului, așteptăm cu emoții pozitive întâlnirea cu toții, alături de nepoții care sunt ”motoarele bucuriei”

Doresc tuturor cititorilor; Sărbători în lumini și drag!

Interviu realizat de Daniela Gumann

2 Comments

  1. Victoria

    Minunat interviu Dna Sanda . Ma uimește faptul ca ați început sa publicați doar acum 7 ani , eu ziceam ca de o viața ați făcut- o ! Îmi plac versurile dstra sunt sensibile ca și poeta și îmi plac foarte mult și tot ce scrieți și am reușit sa citesc ! Ma bucur ca am o asemenea persoana deosebita printre prietenii apropiați chiar dacă numai virtual ! Va doresc mult succes in continuare și cat mai multe cărți publicate !

  2. Alexandrina Tulics

    Draga mea doamnă Victoria Hotescu vă mulțumesc nespus pentru comentariul domniei voastre plin de drag și respect. Îmi sunteti aproape și aici, cum să nu mă simt onorată? Sigur că și eu mă bucur să îmi fiți prietenă cititoare de atâta timp . An Nou cu pace și bucurii!

Comments are closed.