Domnului președinte Doru Dinu Glăvan, la ceas aniversar!

Cu ocazia aniversării zilei de naștere, avem deosebita onoare de a-i adresa cele mai cordiale felicitări şi sincere urări de sănătate şi fericire, exprimându-ne întreaga considerație pentru deosebita sa activitate profesională şi civică, pentru personalitatea complexă şi completă, pentru dăruirea şi consecvența și profesionalismul cu care conduce Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).

Grafică realizată de maestrul Mihai Cătrună

Doru Dinu Glăvan, este o voce inconfundabilă, care ne-a adus mai aproape de cele mai importante competiții sportive. A început să publice, încă de la vârsta de 14 ani, în ziarele naționale pentru copii; răzbește prin intemperiile vremurilor și, la vârsta de 18 ani, ajunge colaborator la presa locală și regională; mai apoi, la 19 ani, devine corespondent al ziarului „Sportul popular”, respectiv „Gazeta sporturilor”.

Conform uzanţelor de rigoare, vom insera în continuare un lapidar curriculum vitae a persoanei omagiate:

 • născut la Timişoara, la 7 iunie 1946
 • studiile primare și liceale le absolvă la Reșița
 • în 1962  a avut primele transmisiuni la Radio Timișoara
 • 1966, a încheiat stagiul militar la Drăgăşani, secția jandarmi.
 • la Clubul Muncitoresc Sportiv Reşiţa, a fost organizator de competiţii și s-a ocupat de 28 de Asociații Sportive din Uzina şi Combinatul Reşiţa.
 • din 1969 a transmis la Radio România Actualităţi, știri despre atletism, nataţie, gimnastică,
 • 1970 metodist la Consiliul Judeţean pentru Educaţie Fizică şi Sport Caraş – Severin,
 • 1990 secretar de redacţie la cotidianul reşiţean Timpul, iar mai apoi la Radio România -corespondent teritorial.
 • 1991 devine membru UZPR
 • 1995 înființează și conduce Radio Reşiţa şi Fundaţia Radio Caraş-Severin,
 • 2012 – devine președinte UZPR

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), îi datorează mult domnului Doru Dinu Glăvan în primul rând pentru că  din 2012 când a devenit preşedinte peste o organizaţie cu numai 421 de membrii cotizanţi, astăzi UZPR are 3508 membrii cotizanţi.

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) este o asociație profesională de creație publicistică și jurnalistică a ziariștilor din România și din comunitățile românești de peste hotare. Este moștenitoarea de drept și continuatoarea tradițiilor și valorilor asumate de primele structuri organizatorice de natură profesională ale presei bucureștene și românești, în general, cum au fost Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (înființată în anul 1919), Sindicatul Ziariștilor din București ș.a

Membri fondatori ai UZP în 1919 au fost  -Samson Abramovici, S.Albu, N. Rusu Ardeleanu, C. Băleanu, Al. Bălăceanu, Nicolae Batzaria, Ion Biciolla, Clement Blumenfeld, Brunea Fox, Sebastian Bornemisa, Vasile Canarache, Al Cazaban, I.N.Calafeteanu, Emanoil Cerbu, M.Conitz, Raoul V.Culianu , Jean Cuțana, George Cuțana, Romeo Drăghici, Nic Davidescu, Dinu Dumbravă, Ion Felea, Eugen Filotti, Constantin Graur, Mircea Grigorescu, Georges Horia, Alex Hurtig, Victor Iamandi, D.Iov, George Macovescu, George Mantta, Alexandru Mavrodi, G. Maxim, Nicolae Măciucă, Ion Martalogu, Ion Minulescu, Constantin Miciora, Ion Pas, Constantin Papacostea, I.Peltz, Cezar Petrescu, N.Pora, Liviu Nasta Popescu, Eugen Relgis, Moses Rosen, Henric St.Streitman, G. Stroe, Pamfil Șeicaru, Mircea Stein, Haralambie Tăriceanu, Gh.Teodorescu, Jean Vulpescu.

 Despre activitatea complexă, cu rezultate remarcabile, a domnului Doru Dinu Glăvan se pot spune foarte multe, dar acest moment festiv mă obligă să rezum bogata informaţie de care dispun la următoarele:

 • Este un organizator, un manager înnăscut, dornic necontenit de a zidi. Totdeauna în mijlocul problemelor, mult prezent şi în același timp înarmat cu tact şi cu măsură, deşi intransigent în acțiuni, ştie foarte bine să le înfăţişeze într-un veşmânt de amabilitate firească. În ochii noştri, a celorlalţi, se înfăţişează cu un ton liniştit, dar întemeiat pe competenţă, susținându-și poziţiile cu fermitate, neşovăitor. Adept al ordinei, promptitudinii şi echilibrului, de la distinsul Doru Dinu Glăvan se poate reţine faptul că, după înţelepciune, respect şi bunătate, munca trebuie să rămână chintesența vieții.

Nu îmi rămâne decât să vă urez în numele Asociației Scriitorilor Români din Austria şi al meu personal să rămâneți același neostenit ziarist al istoriei, apropiat al adevărului, acum cu atât mai mult, şi fie ca Divinitatea să vă aștearnă doar bucurii în viitor.

LA MULȚI ANI!

Cu prețuire,

Daniela Gumann

6 Comments

 1. Magdalena Băcescu

  La mulți ani sănătoși, plini de bucurii și împliniri alături de cei dragi!

  Cu admirație și aleasă prețuire,
  Magdalena Băcescu

Comments are closed.