Scriitori români din Austria, își lansează cărțile la București

 

Am ales să scriu la urmă, după ce s-au epuizat toate postările și impresiile distinșilor noștri oaspeți, deoarece a fost prima noastră apariție literară în fața publicului bucureștean și am așteptat să văd/simt impactul.Mereu am considerat că bucureștenii sunt mai stilați, mai deosebiți de cei din provincie – cum se spune, și sincer, chiar am avut puțintică reținere, deși, eu am fost cea care am venit cu propunerea acestui eveniment către maestrul Mihai Cătrună, care a avut amabilitatea să accepte fără nici cea mai mică ezitare. Vorbind despre acest eveniment cu alte persoane, mai toți îmi spuneau că este cam nepotrivită data, deoarece în această perioadă, multă lume este plecată în vacanță. Interesul meu nu a fost să facem „baie de mulțime” ci mai curând să transmitem un mesaj românilor, despre românii plecați sau cei ce intenționeză să plece. Dacă am reușit să transmit ceva interesant, acest lucru pot spune ascultătorii noștri. Deși evenimentul a fost anunțat pentru ora 17:00, ne-am luat cu vorba, unii mai mult, alții după cum le-a fost norocul, iar timpul a trecut pe nesimțite și deodată m-am trezit că mai aveam multe de spus dar nu a mai rămas timp. Din acest motiv am să mulțumesc aici, prin acest articol, tuturor celor ce au avut bunăvoința să vină la evenimentul nostru de lansare de carte, care trebuie să vă spun că pentru mine personal a fost un act de mare îndrăzneală prin faptul că nu ne bazam pe un număr de oameni, mai ales că eu sunt mai curând în trecere prin București. Da, doresc să le mulțumesc celor care nu ne-au cunoscut și totuși și-au rupt puțin din timpul lor prețios și au venit să ne asculte și spun acest lucru, deoarece în public s-au aflat persoane de o deosebită valoare prin activitatea și experiența acumulată, dar mai ales prin realizările lor.

Actrița Doina Ghitescu cunoscută pentru rolurile sale din filme românești, piese de teatru dar mai ales moderatoare la evenimente, a avut amabilitatea de a ne prezenta cu euforia domniei sale, rând pe rând fiecare oaspete din sală, pentru că nimic nu-i este străin din lumea oamenilor de cultură atât din spațiul bucureștean cât și din afara acestuia.

Carțile vorbesc prin cititorii lor. Cititorul de azi, grăbit cum este, nu are timp pentru reflecţii, el căută şi „ciuguleşte” în fugă un titlu „exploziv” despre una, despre alta și cam la atât se rezumă lectura omului de rând, ca să nu spun că se poate și mai rău chiar. Eu am mai scris cândva, demult, că valoarea unui scriitor este dată de cititorii săi. În acest sens, eu am avut norocul de cititori cu interes care văd lectura ca delectare dar în acelaș timp o analizează ca un profesor. Cititor  avizat și informat, care nu consideră cititul o corvoadă, ci o preocupare. În acest sens, despre cartea scrisă de mine, cartea Îngrijitoarea, a acceptat să-și exprime impresiile, filologul și criticul literar, domnul Marian Nencescu

după care a luat cuvântul domnul Ştefan Dumitrescu – poet, prozator, eseist, gazetar, dramaturg și viitorolog, care a avut amabilitatea de a scrie și o amplă recenzie despre această carte.

Printre oaspeții de seamă care ne-au onorat cu prezența lor, a fost și distinsa doamnă Ioana Sandu – profesoară de limba și literatura română, dar destul de cunoscută prin vocea ei superbă ca interpretă de muzică ușoară.

În încheiere pot spune că am fost plăcut impresionată de amabibilitatea și căldura scriitorilor bucureșteni, iar în discuțiile fugitive de final am primit invitații și propuneri de noi proiecte.

Cu plecăciune și respect vă mulțumim tuturor!  Daniela și Constantin Gumann.