Am avut deosebita plăcere de a ocupa un mic loc pe un afiş plin de personalităţi cu deosebite veleităţi literare, artistice şi culturale , care a avut loc la Roma. Un eveniment în care s-au implicat românii cu dorinţa de a promova cultura românească, români care au realizări frumoase în acest domeniu cultural şi se cuvine să o menţionăm pe distinsa doamnă Rodica Rodean care în decurs de 10 ani de conducere a Asociaţiei Universul Prieteniei din Iaşi a organizat numeroase evenimente culturale. Cum un asemenea eveniment nu putea avea loc fără implicarea unui alt român stabilit în Roma şi care a dat curs propunerii doamnei Rodica Rodean, iată că l-am cunoscut pe domnul Valeriu Barbu care este un pasionat de cultură, are numeroase cărţi publicate şi care a iniţiat Cenaclul de la Roma, organizează evenimente literare şi după ce am discutat puţin mai mult, am lăsat portiţa deschisă pentru posibile colaborări cu Asociaţia Scriitorilor Români din Austria – ASRA.
La Roma, toţi cei prezenţi pe afiş am sosit exact în ziua evenimentului şi cei mai mulţi, chiar direct de la aeroport, cu bagaje, cu tot, au sosit la locul menţionat, în timp ce deja se adunaseră ceva invitaţi. Deşi eram cu toţii destul de obosiţi, atât cei ce eram în deplasare, cât şi cei localnici pentru că erau după orele de serviciu, câteva persoane erau venite de la distanţe considerabile, oboseala nu ne-a împiedicat să ne bucurăm din plin de un maraton de poezie, picurat din când în când cu momente muzicale de calitate. După deschiderea oficială cum se cuvine de gazda din Roma în persoana domnului Valeriu Barbu, cuvântul i-a fost dat doamnei Rodica Rodean care a dat startul serii literare cu distinsa poetă Marioara Vişan care ne-a recitat o poezie, căci timpul era foarte scurt pentru a cuprinde toată prezenţa adunată. Au urmat prezentarea câtorva impresii despre stilul poetic abordat de poetă, prezentate de doamna Angheluţă Petronela şi domnul Valeriu Barbu. În continuare au ieşit în faţa publicului Daniela şi Constantin Gumann, fiecare prezentându-şi ultimele apariţii literare. Fiecare invitat s-a bucurat de o prezentare a unui filmuleţ pregătit de doamna Rodean, care în timp ce publicul îl viziona, doamna Rodean completa cu mici detalii. S-au lansat volumele: „ Iași, Cetate culturală-oameni, gânduri, fapte” semnat de doamna Mihaela Loredana Gârlea, „Mansarda timpului” (poezie), autor Mariana Rogoz Stratulat, „ Gânduri din abis” (poezie), autor Doina Guriță și „Gânduri…din cronici”, autor Petronela Angheluță. Doamna Loredana Mihaela Gârlea, pe lângă volumul proaspăt scos de la tipar şi prezentat publicului, a susţinut şi un impresionant recital de jaz acompaniată fiind de soţul domniei sale, domnul Cristina Gârlea. În cadrul acestui eveniment literar, şi-a făcut loc şi un moment caritabil de strângere de fonduri pentru copii în nevoi dar care s-au remarcat prin realizări deosebite, organizat de doamna Ana Crudu oferind ca răsplată donatorilor, 3 tablouri pictate de distinsa doamnă Evelin Strătică. Doamna Adina Ciubotaru a prezentat publicului prezent, cu un profesionalism desăvârşit, un mic studiu realizat între românii plecaţi în străinătate cum aceştia încearcă să-şi păstreze obiceiurile acolo unde au ales să se stabilească. Un moment muzical a fost susţinut şi de doamna Cristina Maria Niţă iar momentul i-a purtat semnătura atât pentru versuri cât şi pentru compoziţia muzicală. Domnul Valeriu Barbu a avut şi un invitat surpriză în persoana domnului Octavian Mândruţă, care a încheiat seara cu repertoriul său ce ne-a scos pe toţi la horă.
De regulă, la asemenea evenimente se cunosc oameni noi, se află şi chiar se învaţă multe, se leagă prietenii, se fac schimburi de cărţi între scriitori, se nasc noi idei şi proiecte de viitor, iar noi toţi am realizat toate acestea. Emoţionantă era întrebarea care o auzeam cel mai des: “ De unde eşti din România?” Moldoveni, munteni, ardeleni, olteni, toţi suntem români, vorbim şi trăim româneşte. Nu-i aşa că-i frumos să vezi cum se adună românii din toate zările ca să promoveze cultura şi să nu lase indiferenţei unitatea românească?!
Români din Italia, Austria şi România s-au adunat cu bucurie la Roma să trăiască momente ce le încarcă sufletul cu ceva de acasă, din locul natal care-l purtăm cu dor în suflet oriunde am pleca şi oricâte limbi străine vom vorbi şi indiferent ce cetăţenii vom dobândi. Avem o mamă, un tată şi o ţară care le vom avea mereu scris pe certificatul de naştere, dar în suflet?! În suflet, mai greu le purtăm când suntem departe de ei.
Sursa foto: Rodica Rodean Articol semnat de Daniela Gumann.
Mulţumiri familiei Daniela şi Constantin Gumann pentru prezenţă şi pentru această minunată cronică a evenimentului.
Cu certitudine că vom colabora şi în viitor şi cu ajutorul lui Dumnezeu vom materializa proiectul „Primăvară austriacă”