HAGIA SOFIA cea mai mare biserică creștină a devenit moschee

Iată stimați cititori că a venit și confirmarea că Hagia Sofia, cea mai mare biserică din lume, declarată muzeu prin decret prezidențial de marele președinte Kemal Atatürk, ce lucra la proiectul modernizării Turciei contra islamizării excesive, a devenit moschee. Curtea Administrativă Supremă, a Turciei, a dat undă verde mult așteptărilor președintelui Erdogan de a anula decretul președintelui Kemal Atatürk, deci Hagia Sofia să devină o moschee islamică.

Criticii consideră utilizarea Hagiei Sofia ca moschee, o ruptură cu tradiția seculară a Republicii Turce: Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne, ce transformase Hagia Sophia dintr-o moschee într-un muzeu în 1934, subliniind astfel politica sa de stat laic.

Erdoğan a ignorat preocupările globale, în special, Biserica Ortodoxă Greacă, guvernul din Atena, Kremlinul și Biserica Ortodoxă Rusă s-au exprimat împotriva transformării. „Amenințarea pentru Hagia Sofia este o amenințare pentru toată civilizația creștină”, a spus Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse. Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, a avertizat că fosta biserică bizantină ar putea deveni „cauza confruntării și a conflictelor din secolul XXI”.

De asemenea, UE și SUA au cerut Turciei să mențină statutul de muzeu – „din respect pentru diferitele tradiții ale credinței”, după cum a declarat secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo. Accesul trebuie să fie garantat pentru membrii din toate regiunile.

Ministrul grec al culturii, Lina Mendoni, a numit vineri transformarea Hagia Sophia drept „provocare deschisă împotriva întregii lumi civilizate”. Ministrul de externe al Ciprului, Nikos Christodoulidis, a replicat că țara sa condamnă cu fermitate acțiunea turcă. Hagia Sophia este un „simbol universal al credinței ortodoxe”. Un purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse a declarat agenției de știri Interfax: „Trebuie să spunem că preocupările a milioane de creștini nu au fost auzite”. Comisarul RFG pentru religii, Markus Grübel (CDU), a regretat, de asemenea, dezvoltarea: „Clădirea are o semnificație istorică profundă atât pentru creștinism. Când statutul se schimbă, ar trebui să servească drept loc pentru întâlniri și schimburi între cele două religii.” Conferința episcopilor germani a spus în mod similar: „În schimb, decizia instanței și declarația actuală a președintelui turc constituie pericolul ca Hagia Sophia să poată fi interpretată în viitor ca un simbol al„ câștigului în spațiu ”religios. Ministrul grec de externe, Nikos Dendias, a spus anterior că decizia lui Erdoğan ar putea intensifica și mai mult tensiunile cu Atena și, prin urmare, cu UE; cele două țări sunt în dispută pentru dezvoltarea planificată a câmpurilor de gaze naturale în estul Mediteranei. Tot în NATO, disputa ar putea adânci golurile care există în Libia din cauza intervenției militare a Turciei.

Manifestațiile naționaliste ce anunță cu emfază „a doua mare victorie a islamului“ contra „kafirilor“ (necredincișii) s-au întins și în alte capitale europene, precum Viena ( 10.07.2020) unde ministrul de interne dl. Nehammer, a anunțat arestarea/anchetarea a 8 capi ai manifestațiilor violente, organizate de  „Lupii gri“ ce îndeamnă miile de turci ce trăiesc în Viena să atace poliția, aceasta faptă fiind considerată o mândrie, un delict de cavaler. De mulți ani există tensiuni între Austria și Turcia datorită minorității turcești, ce migrează coordonat și în timp realizează o societate paralelă (parțial ghetoizată) într-o Austrie democrată, ieșind la manifestații violente contra liniștei tipice austriece, sau să voteze pentru Erdogan.

Cuceritorii de bunuri, adică răpitorii, hoții, care se bucură nepedepsiți de bunurile respective, indiferent că au trecut 567 de ani de atunci ei rămân ceea ce au fost. Criticile masive spun; Cum poți să fii un adevărat credincios musulman, când tu te rogi într-o biserică creștină construită ca o casă a Domnului Isus Hristos, cu însemnele, icoanele, mozaicurile bizantine, declarate de UNESCO ca patrimoniu creștin. În Hagia Sofia construită în anul 537 de împăratul Iustinian, considerată a 8-a minune a lumii ce a fost cca. 1000 de ani cea mai mare biserică din lume, nu cred nestimabile beneficiar al lucrului furat, că te vei simți acasă în acest lăcaș de rugăciune străin ție.

Constantin Gumann /ASRA