Ministerul Afacerilor Externe ne ascultă

Asociația Scriitorilor Români din Austria a fost prezentă vineri 25 iunie 2021, la sediul ambasadei române de la Viena care a găzduit vizita de lucru a domnului director general al Departamentului Consular din cadrul MAE, Valentin Ciprian MUNTEAN, cu tema  „Dialog cu diaspora pe teme consulare”.

Din partea Ambasadei României la Viena a participat doamna Florentina BĂLĂȘOIU, consilier diplomatic, coordonator secție consulară alături de doamna consilier diplomatic Andrea AMZA-ANDRAS care a susținut un cuvânt introductiv în deschiderea evenimentului cu ospitalitatea oficială corespunzătoare de gazdă.

Reprezentanții mediului asociativ românesc prezenți fizic și online la reuniune au adus în discuție  situația comunității românești din perspectiva confruntărilor concrete cu serviciile consulare precum și modificările legislației privind protecția lucrătorilor în străinătate. Demersurile logistice legate de operaționalizarea Consulatului General al României la Salzburg a fost primul subiect care a deschis dialogul.

În context, domnul director general al Departamentului Consular din cadrul MAE, Valentin Ciprian Muntean a răspuns punctual, cât se poate de precaut și bine calculat, după conceptul preluat din dreptul american „tot ceea ce spui poate și va fi folosit împotriva ta”, tuturor aspectelor aduse în discuție de mediul asociativ prezent la discuții.

Reprezentanții misiunii diplomatice Austria și domnul director general al Departamentului Consular din cadrul MAE, Valentin Ciprian Muntean  ne recomandă să valorificăm avantajele sistemelor informatice integrate în platforma E-Cons, prin intermediul cărora sunt prestate serviciile consulare (portalul www.econsulat.ro), dar şi să filtrăm informațiile primite în rândul comunităților românești locale.

Ca o concluzie finală a acestui dialog, a fost accentul pe necesitatea unei mai bune informări a cetățenilor români din diaspora în general, dar și ideea  că prin prezență, implicare și comunicare eficientă şi constructivă s-ar putea identifica cele mai bune soluții pentru fluidizarea accesului la serviciile consulare solicitate de  românii stabiliți în Austria. Interesul pentru consolidarea cooperării bilaterale consulare, în vederea identificării căilor de perfecționare și îmbunătățire a serviciilor consulare prestate cetățenilor ambelor ţări, apreciind practica desfășurării consultărilor consulare ca fiind una utilă și necesară. 

Evenimentul a fost accesibil pe pagina de Facebook a Departamentului Consular și a Ambasadei României în Austria.

În încheiere a avut loc o sesiune de fotografii.

Daniela Gumann